Výstava v pražském metru vás přenese na válečnou Ukrajinu

výstava fotografií z ukrajiny

Od začátku války na Ukrajině se stalo kyjevské metro symbolem úkrytu a bunkrů. Ukrývaly se v něm desítky lidí a desítky životních příběhů. Jaké to je, když se metro promění v bunkr a běžná realita se změní v noční můru? Na to se mohou podívat cestující pražským metrem, kde bude výstava probíhat až do 15. května.

Kyjev a Charkov v Praze

Fotografie pořízené ve stanicích metra v Kyjevě a Charkově zachycují ukrajinské občany ukrývající se před ruskými útoky. Běžná místa se mění v dějiště nočních můr a metro už bude navždy symbolem úkrytu. Fotografie mají přiblížit a upozornit na to, jaká je ještě stále realita na Ukrajině. Stanice metra, které jsou nám všem dobře známé, se mohou v okamžiku přeměnit na místa s jiným významem.

Snaha oslovit co největší masu

Fotografie jsou opatřené popisky s podrobnostmi, které cestujícím přiblíží, jaký konkrétní moment je na výjevu zachycen. Celkem deset velkých plakátů najdete umístěných ve stanici Muzeum, na Můstku a na Andělu. Záměrně se jedná o stanice, kde dochází k největší fluktuaci lidí a fotografie tak mají potenciál oslovit co největší masu.

Přečtěte si také: Zdražování jízdného v pražské MHD neproběhne.

Žádná krev a násilí, jen realita

Na obrazech nenajdete násilí ani přímé boje, ale pouhé záznamy skutečnosti a reality všedních dní Ukrajinců v Kyjevě a Charkově. O to silnější zprávu do světa vysílají.

Výstavu najdete v pražském metru až do 15. května, a tak neváhejte a rozhodně se před nástupem na chvilku zastavte.