Podpora Palestinců na Václavském náměstí.

Podpora Palestinců na Václavském náměstí.

Na Václavském náměstí se v neděli odpoledne sešlo několik stovek lidí nesouhlasících s odvetnými kroky Izraele v Pásmu Gazy. Demonstranti odsuzují teroristický útok palestinského hnutí Hamás, ale zároveň poukazují na nehumánní chování, se kterým přistupují Izraelci k bombardování Gazy. V reakci na toto shromáždění se dostavila také ministryně obrany Jana Černochová, zahalená v izraelské vlajce. Jak vypadala celá podpora v Praze?

Demonstrace proti vraždění civilistů

Pár stovek demonstrantů se v neděli sešlo v horní části Václavského náměstí, kde se připojili k dalším světovým demonstracím. Účastníci razantně nesouhlasí s kroky Izraele, který odtrhnul Pásmo od veškerých zdrojů a bombarduje jej bez ohledu na přítomnost civilistů.

Jana Černochová pro ČTK uvedla, že Izrael vede obrannou válku, do které byl kvůli hnutí Hamás vtažen. Poukazuje také na brutální a bezprecedentní vraždění obyvatelstva palestinskými teroristy.

Na Václavském náměstí se tak sešli nejen lidé podporující Palestince, ale i příznivci Izraele. K žádné roztržce nedošlo, a tak akce skončila bez incidentů.

Cíl akce

Pořadatelé akce na podporu Palestiny uvedli, že má setkání za cíl uctít památku všech obětí v Izraeli a Palestině bez ohledu na původ či vyznání. Pořadatelé opět zdůrazňují, že brutální a odsouzeníhodné činy nelze přičítat celému národu. Připomínají, že kolektivní vina a generalizace je i v tomto případě špatně a rozhodně není cestou ven z celého konfliktu, ale naopak podporuje polarizaci společnosti. Jedná se dle nich o neustálý kolotoč násilí, ze kterého nebude úniku, pokud budeme dále podporovat vraždění.

Mezi mluvčími na demonstraci se objevili mnozí Češi palestinského původu, akademičtí odborníci, ale i novináři, kteří byli někdy během konfliktu na daném území přítomni.