Kde nakonec bude bydlet prezident Pavel se svou ženou?

prezident se stěhuje

Okolo toho, kde bude bydlet nový prezident Petr Pavel se vedlo mnoho diskuzí. Nakonec došlo k uspokojujícímu kompromisu, kdy stráví pracovní týden i spolu se svou ženou na Hradčanech a víkendy doma v Černoučku.

Vzniklo několik návrhů, kde se nový prezident se svou ženou zabydlí. Hned na počátku Pavel vyloučil možnost, že by bydlel přímo na Hradě. U dalších návrhů se jednalo většinou o místa v areálu Hradu, nakonec výběr padl na Lumbeho vilu.

Lumbeho vila vzkvetla v 90. letech

Lumbeho vila se nachází na pražských Hradčanech a již delší dobu slouží jako reprezentativní sídlo české hlavy státu. Už v 90. letech za úřadu Václava Havla, se sídlo přebudovalo na místo pro oficiální státní návštěvy. V roce 2004 si jako své místo bydlení vybral Lumbeho sídlo Václav Klaus a od té doby se objektu začalo čestně říkat vila. I od roku 2013 vilu užívala manželka prezidenta Zemana.

Přečtěte si také: Co letos nabídne Svět knihy v Praze?

Vila ale potřebuje zútulnit

Petr Pavel o vile prohlásil, že potřebuje více osvětlit a zútulnit, protože aktuálně působí depresivně. Pokud se změny podaří, budou zde jeho slov přes týden rádi bydlet.

Vila je také dle jeho slov v krásném prostředí a v dostatečné blízkosti Hradu.

Jednou z možností byla také takzvaná Husákova vila, tu ale také Pavel zamítl, protože je její součástí kolem 20 pokojů, a tak působí spíše jako malý hotel. Pavlovi chtějí zkrátka „obyčejné“ malé a útulné bydlení adekvátní pro bydlení dvou lidí.