Co letos nabídne Svět knihy v Praze?

svět knihy

I tento rok se mohou knihomolové těšit na nejrůznější knižní festivaly napříč Českem. V březnu tuto štafetu odstartuje Knižní festival v Ostravě. Na Svět knihy se fanoušci podívají až v květnu, ale i letos bude stát tato akce za to.

Kdy si udělat volno?

Festival proběhne letos 11. až 14. května na Výstavišti Praha Holešovice. Jedná se už o 28. ročník a podle organizátoru bude právě v roce 2023 z hlediska tématu výjimečný.

Výjimečný ročník

Koncept „Autoři bez hranic“ totiž reaguje na aktuální situaci, kdy se čím dál tím více potírají hranice, ať už fyzické, ale i kulturní, politické a sexuální. Téma je tedy velice široké a je na každém, jak ho pojme. Výjimečné je v tom, že na veletrhu nebude čestným hostem žádná konkrétní země, ale literáti, kteří pomyslné hranice překračují.

Novinkou bude také kampaň „Podporuj svého knihkupce“.

Program

Kompletní program knižního veletrhu ještě není znám, ale bude odtajněn v první polovině dubna. Organizátoři tak své návštěvníky napínají. Lze předpokládat, že v program akce uvidíme velká jména napříč různými zeměmi.

Na knižní výstavy se stále více dostávají takzvaní bookstagrameři, kteří se živí tím, že na Instagramu představují sledujícím knižní novinky a poskytují recenze a názory. Na festivalech se s nimi mohou jejich fanoušci setkat a poslechnout si jejich besedu. Jedná se o zajímavý nový subjekt knižního trhu, na který by se bylo dobré zaměřit.