David Černý otevírá vlastní muzeum

Světově známý český umělec David Černý otevírá muzeum se svou tvorbou na pražském Smíchově. V bývalém lihovaru najdete přehlídku jeho provokativních děl, která budou rozmístěna v šesti patrech! Budova nese název Musoleum a otevřela se 1. dubna.

Kontroverzní díla známého českého umělce jsou od 1. dubna přístupná pro všechny zájemce v Musoleu. Pro návštěvníky je nachystaná instalace nejen ve vnitřních prostorech, ale dokonce i venku. Omítku například zdobí lezoucí miminko, které je podpisem Černého na žižkovské televizní věži.

Přečtěte si také: Nástěnná malba v Holešovicích připomíná, že domácí násilí existuje

Namísto skladiště mauzoleum

David Černý zde vystavil díla, která nebylo možné už dlouho nikde vidět, původně chtěl tedy budovu pojmenovat „skladiště“, nakonec mu ale příhodnější přišlo právě Musoleum.

Bývalý lihovar prošel rozsáhlou rekonstrukcí v hodnotě desítek milionů korun, která rozšířila budovu o několik pater. David Černý se na celé rekonstrukci komplexu podílel, podmínkou bylo zachování továrního komínu a bývalé varny, ve které vzniklo muzeum. V dalších budovách komplexu vzniknou bytové jednotky.

Přečtěte si také: Franšízy jsou stále oblíbenější.

Výstavy spřízněných duší

V přízemí vznikla také nová kavárna. Galerii chce Černý postupně doplňovat či pozměňovat, navíc zde budou po určitou dobu vystavována také díla přátelských autorů.

Prvním hostujícím umělcem bude Dan Materna, který zde vystaví tématické fotografie ze zákoutí bývalého lihovaru.