V čem spočívá netoxická domácnost?

netoxická domácnost

Spojení netoxická domácnost se v konverzacích objevuje stále častěji. Co to ale vlastně znamená? Chemie je všude kolem nás a není ani cílem se jí naplno vyhýbat. Můžeme se ale pokusit obklopovat se jen takovou chemií, která je bezpečná pro nás i životní prostředí.

Zdraví na prvním místě

To, abychom se cítili dobře a byli zdraví, nezáleží jen na tom, co jíme či pijeme, ale i na prostředí a věcech, kterými se obklopujeme. Každý den přicházíme do styku s kosmetickými a čisticími prostředky. A to nemluvíme pouze o make-upu a prostředky do domácnosti, ale i oblečení, ručníky, povlečení a další věci, u kterých si to možná ani neuvědomujeme. Tyto věci na sobě máme každý den a celý den, a proto je potřeba se zaměřit na to, jakou chemii na sobě vlastně nosíme.

Přečtěte si také: First responder: Kurz první pomoci zachrání život kdykoliv

Koktejlový efekt

Všechny tyto produkty nejsou škodlivé, jsou přísně hlídány kontrolními orgány a legislativou, ale obecně jako u všeho platí i zde pravidlo, že se nic nemá přehánět. Nikdo totiž věci nekontroluje při vašem běžném používání a případném nadužívání prostředků. Může dojít k takzvanému koktejlovému efektu, tedy že zvolíte velké množství a kombinace produktů, které poté mohou mít vliv na vaše zdraví a imunitu. Důkazem je rostoucí počet alergiků, osob s atopickým ekzémem a dalšími problémy.

Životní prostředí

Nejde jen o nás, ale i o to, co produkujeme do naší přírody. Pro planetu je mnohem menší zátěž využívání produktů, které vzešly přímo z přírody. Nechemické věci ji mnohem méně ničí a rychleji se rozloží.

Drogerie, potraviny, čisticí prostředky

Netoxická domácnost se týká všech složek, které doma využíváme. Na trhu již existuje velká řada variant přírodních produktů pro péči o pleť, vlasy, zuby, ale i pro úklid domácnosti. Některé čisticí prostředky si dokonce můžete vy sami vyrobit z potravin, které máte běžně doma. Tak neváhejte a zkuste udělat alespoň malý krok k netoxické domácnosti. Není to tak složité, jak se na první pohled zdá.