First responder: Kurz první pomoci zachrání život kdykoliv

first responder

Slyšeli jste někdo pojem first responder? Obecně se takto označuje člověk, který je schopný rychle zasáhnout u člověka, který je v ohrožení života. Úkolem first respondera je tedy pomoc člověku dříve, než k němu dorazí výjezdová skupina záchranné služby.

Správné podání první pomoci je mnohdy klíčové pro záchranu života člověka, který je v přímém ohrožení zdraví. Například včasné provedení resuscitace může mít rozhodující vliv na přežití srdeční zástavy.

Přečtěte si také: Zaměstnavatelé často zapomínají na povinné školení první pomoci

Aplikace, která zachrání život

Nemusí se jednat pouze o zaměstnance v zařízeních s pečovatelskou péčí nebo jiná podobná zaměstnání, ale i o dobrovolníky. Klíčové totiž je, aby byl dobrovolník ve správnou dobu na správném místě. Na základě této myšlenky vznikla v Česku vůbec první speciální aplikace svého druhu. Tato aplikace obsahuje systém dobrovolníků. Na tísňové lince poté dispečer vyhodnotí danou situaci a problém, o který se jedná. V případě, že se jedná o osobu ohroženou bezprostředně na životě, obrátí se operátor právě přes aplikace na dobrovolník, který se nachází nejblíže.

First responder ve správný čas a na správném místě

Pokud se tedy dobrovolník nachází někde v blízkosti aplikace ho vyhledá a naviguje na místo, kde se nachází daná osoba. First responder musí být řádně proškolený, ale jinak se jím může stát téměř kdokoliv.

Narazit na člověka, který bude potřebovat první pomoc, můžeme denně kdykoliv. Buďte na to připravení. Nemusíte být přímo first responder, ale první pomoc byste rozhodně měli ovládat.