Chřest funguje jako elixír mládí, ale i afrodiziakum

Chřest posiluje imunitu i prodlouží mládí.

Sezóna chřestu pomalu, ale jistě začíná. Věděli jste, že chřest patří mezi vůbec nejlepší potraviny, které můžete svému tělu dopřát? Nejen, že posiluje imunitu, ale prý prodlužuje mládí a funguje i jako afrodiziakum. Jak je to tedy doopravdy?

Superchřest!

Chřest je vytrvalá zahradní rostlina a podle způsobu jeho pěstování rozlišujeme buď bíle, fialové nebo zelené stonky. O barvě rozhoduje zejména přístup ke světlu. Chřest se tváří jako nenápadná rostlina, kterou by vás možná ani nenapadlo jíst, ale skrývá se v ní poklad.

Pospěšte si!

Sezóna chřestu končí každoročně už 24. června, takže určitě využijte toho, že jeho síly a prospěšných látek můžete využít. Zelený chřest je asi nejznámější a také nejrozšířenější. Pěstuje se na poli nepřikrytý, oproti tomu bílý chřest je jednou z nejnáročnějších rostlin, protože se pěstuje bez přístupu světla. Rozdíl v nich ale nenajdete pouze ve způsobu růstu a barvě, ale i v obsažených látkách. Zelený chřest má vyšší hladinu bílkovin, kyseliny askorbové, vápníku a niacinu.

Přečtěte si také: Kintera vystavuje emoce.

Jak chřest připravit?

Existuje mnoho způsobů, jak z chřestu připravit lahodný pokrm. Jedinou podmínkou je, že musí být čerstvý. Na internetu najdete spoustu receptů, můžete ho jíst jak syrový, tak dušený v páře nebo opečený na grilu. Možnostem se zkrátka meze nekladou, pravdou ale je, že největší množství prospěšných látek vždy zachováte u syrových potravin.