Dovolená za rohem? Nezapomeňte na cestovní pojištění!

Sluníčko začíná ukazovat svoji tvář, sem tam už nás příjemně zahřeje. Taky už plánujete, kam pojedete na dovolenou za sluníčkem? Nebo už ji dokonce máte vybranou a jen čekáte, až nastane den D? Nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění.

I na cestách číhá nebezpečí

Dovolenou si každý z nás chce užít, odpočinout si, lenošit, načerpat nové síly, v létě se i koupat a možná podniknout nějaký ten výlet. Nikdo nechce řešit žádnou nepříjemnost, i ta ale na dovolené hrozí a je fajn na to být připraven. Jak? Sjednat si cestovní pojištění.

Proč je cestovní pojištění tak důležité?

Mnozí z nás ho považují za zbytečnost, na dovolené se přece nemůže nic stát. Riskovat nebudete, chcete si jen užívat. No a kdyby přece jen k něčemu došlo, máte celoroční pojištění ke kartě a evropský průkaz pojištění. To přece stačí. Vážně?

Odpověď je jednoduchá, ne. Pojištění ke kartě je sice fajn, většinou u něj ale máte nastaveny jen minimální limity, a ty prostě nemusí stačit. A průkaz pojištění? Ten vám sice zajistí základní ošetření, ale jen ve státním zařízení. I tam po vás ale mohou chtít nejrůznější doplatky za léčbu. O ošetření v privátním zařízení si můžete nechat zdát úplně.

Víte, že sjednání cestovního pojištění byste neměli podceňovat ani když jedete za exotikou, ani když jedete třeba jen k sousedům na Slovensko?

Jak si sjednat to pravé cestovní pojištění?

Jak už to u pojištění bývá, rozhodně nemůžete sáhnout po prvním cestovním pojištění, které vám někdo nabídne. Měli byste si dobře prostudovat pojistné podmínky, limity a zvážit, zda je pro vás dostačující.

Základem každého cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh, z toho se hradí veškeré náklady na ošetření, hospitalizaci, převoz do nemocnice apod. Důležité je nastavit si dostatečné pojistné limity, a to podle toho, co plánujete během dovolené dělat a kam se vydáváte. Na letní cesty po Evropě se za minimum považuje limit ve výši 3 miliony korun, zimní dovolená a cesty mimo Evropu si ale žádají vyšší limit, alespoň 5 milionů korun.

Dalším parametrem při sjednání pojištění na cesty jsou pojistná rizika, tedy proti čemu se pojistíte. Léčebné výlohy jsou samozřejmostí, stejně jako asistenční služby, díky kterým budete mít k ruce nepřetržitě přítele na telefonu, který vám poradí, poskytne pomoc, to vše ve vašem mateřském jazyce. Ale co dál? Kromě toho si můžete sjednat i:

  • Pojištění odpovědnosti, protože i na dovolené můžete způsobit někomu jinému škodu, která je často dost vysoká.
  • Úrazové pojištění pro případ, že by se vám stal úraz. Co si budeme povídat, léčba úrazu nějakou dobu trvá, vy přijdete o část příjmu, přesto musíte platit složenky apod. Za každý den úrazu ale můžete dostat určitý obnos, který pomůže výpadek pokrýt.
  • Pojištění zavazadel, kdyby se vám během dovolené ztratil kufr nebo kabelka a vy jste si museli pořídit nové věci.
  • Pojištění storna zájezdu. Komu z nás se ještě nestalo, že před něčím, na co se dlouho těšil, onemocněl? Když se to stane těsně před odjezdem na dovolenou, přijdete o vše, co jste do ní investovali. Díky pojištění storna ale dostanete většinu peněz zpět.

Náš tip na závěr: Cestovní pojištění patří mezi pojištění, která si můžete sjednat během pár minut online. Vzniká zaplacením, takže nikam nemusíte ani kvůli podpisu smlouvy.