Významné ženy se probojovaly i do názvů pražských ulic!

Aktuálně je v Praze zhruba 7500 ulic, pojmenovaných po ženách jich je ale méně než 5 %. Tento seznam se možná o pár položek rozroste, jelikož návrzích na pojmenování smíchovských ulic jsou ryze ženská jména.

Nová městská část Smíchov City oslavuje významné ženy

Centrální třída, nebo chcete-li bulvár, se stane třídou vážené Madeleine Albrightové. Ta byla významnou americkou političkou, své kořeny měla ale v České republice. V roce 1948 však spolu s rodinou prchla do Spojených států, odkud ale Prahu a celou Českou vlast podporovala. Jejím jménem se bude pyšnit i lokální škola.

Síť ulic by měla podpořit i ulice přítelkyně Madeleine Albrightové, kterou byla mecenáška a sběratelka umění Meda Mládková.

Kdo s návrhem přišel

Pojmenování bulváru a dalších 6 ulic donesl na vedení Prahy 5 Sekyra Foundation a Knihovna Václava Havla. Podpořily jej ale i významné osobnosti, jako je Michael Žantovský, Tomáš Halík, Daniel Kroupa či Martin Palouš.

„Od počátku jsme velký důraz kladli na veřejný prostor, neboť je tím nejcennějším, co můžeme městu a jeho obyvatelům nabídnout. Zároveň si přejeme, aby každá z našich čtvrtí, které v Praze budujeme, byla výrazem určité symboliky a identity. V projektu Smíchov City chceme připomenout významné ženy, jež spojuje celoživotní úsilí o svobodu, demokracii a boj proti totalitě. Měl by to být apel na genderovou vyváženost, ale když si uvědomíme, že v Praze se méně než pět procent ulic jmenuje po ženách, jde v jistém slova smyslu i o nápravu historické křivdy. V celém svém kontextu pak půjde především o poctu hrdinným postojům a osudům 20. století,“ uvedl pro pražský Deník Luděk Sekyra, zakladatel Sekyra Group a Sekyra Foundation. „Zároveň navrhujeme, aby v jednom z nově vzniklých parků – inspirováno londýnským Hyde Parkem – vzniklo “nároží řečníků” a stalo se tak místem veřejných projevů, diskuzí a občanského dialogu,“ dodal.