Výročí vzniku Československé republiky

Výročí vzniku Československé republiky
Výročí vzniku Československé republiky

Letošní rok přinese velké oslavy na Pražském hradě. V tomto roce oslavíme sté výročí vzniku samostatného Československé republiky a k tomuto jubilejnímu výročí si Správa Pražského hradu připravila pět výstav, které spojuje společný titul Založeno 1918.

Ke vzniku samostatného Československa došlo 28. října 1918, ale slavit se bude celý rok. Na projektu Založeno 1918 se podílí hned několik pořadatelů, mezi které patří kancelář prezidenta republiky, Správa Pražského hradu, Odbor archivní správy ministerstva vnitra, Vojenský historický ústav a také Poštovní muzeum.

Jako první se představí výstava V základech státnosti a navštívit ji můžete v Císařské konírně ve dnech od 10. do 15. ledna. Můžete se těšit na vzácné originály archiválií (např. korunovační evangeliář Karla IV., Svatovítský evangeliář, Zlatá bula sicilská) a vstup je zdarma.

Jako druhá na řadě bude výstava s názvem Symbolická moc českých korunovačních klenotů, kterou můžete navštívit od 16. do 23. ledna ve Vladislavském sále. Návštěvníci si mohou nově prohlédnout korunovační klenoty ze všech stran díky nové vitríně. Mezi vystavenými věcmi bude i přilba svatého Václava, jeho zbroj, meč a další.

Další na řadě bude výstava Labyrintem dějin českých zemí, která už je delší a koná se od 27. února do 1. července v Císařské konírně. Bude představovat nejvýznamnější okamžiky českého státu od 10. století do současnosti a nejznámějším exponátem bude Vladislavovo privilegium (z roku 1158).

Předposlední výstavou bude Doteky Státnosti v Jízdárně Pražského hradu konaná od 7. března do 28. října. Kde se můžete podívat na historii státních symbolů, klenotnici, kde budou vystavena nejvyšší státní vyznamenání za posledních sto let a dále unikátní archiválie z přelomových okamžiků naších novodobých dějin, které se budou v průběhu obměňovat.

A jako poslední přijde na řadu výstava s názvem Stráž na Hradě pražském konaná od 28. června do 28. října v Tereziánském křídle Pražského hradu. Sestavena bude z fotografií a exponátů týkající se historie Hradní stráže.