Ve středu 2. března neproběhne zkouška sirén. Příčinou je obava z šíření paniky

Zkouška sirén

Na začátku března neproběhne pravidelná zkouška sirén, která se koná každou první středu v měsíci. Důvodem je současná krize na Ukrajině a fakt, že by sirény mohly vyvolat paniku mezi obyvateli. Ve středu 2. března v poledne tedy lidé pravidelné sirény neuslyší.

Mluvčí hasičů Pavla Jakoubková potvrdila, že pravidelná zkouška sirén, která se koná vždy první středu v měsíci, bude v březnu kvůli krizi na Ukrajině zrušena. Zrušit pravidelnou zkoušku sirén nařídil generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Vladimír Vlček.

Zabránění paniky

Důvodem jeho rozhodnutí je snaha předejít nechtěné panice, kterou by sirény mohly v době probíhajícího konfliktu na Ukrajině vyvolat. Zkouška byla zrušena také s ohledem na lidi prchající z Ukrajiny, kteří v Česku vyhledávají azyl a bezpečí.

Aktuálně žije v České republice kolem 200 tisíc Ukrajinců. Další k nám prchají před válkou, kterou odstartoval Putin zahájením invaze na Ukrajinu. „Sirénami nechceme lidem připomínat hrůzu, před kterou opustili své domovy“ uvádí jako důvod zrušení zkoušky sirén ministr vnitra Vít Rakušan.

Zkouška sirén se zrušila také v letech 2009 a 2013 při povodních, v roce 2010 při návštěvě prezidentů nebo v dubnu, květnu a listopadu roku 2020 v souvislosti s mimořádným stavem kvůli koronaviru.