Umíte správně nakládat se svými financemi aneb Finanční rezervy.

finanční rezervy

Vyděláváte, ale vždy pár dní před výplatou vám peníze někam záhadně zmizí? Něco se vám pokazí a vy nemáte v záloze žádné zdroje či finanční rezervy, které by vám v danou chvíli pomohly? Ukážeme vám, jak byste správně měli zacházet se svými financemi tak, abyste tyto situace už nikdy nezažili.

Je jedno kolik, prostě odkládejte

V této době je naprosto pochopitelné, že ne každý má na to, aby si odkládal například na spořicí účet na důchod až 10 % ze svého platu. Tato částka by pak v některých rodinných rozpočtech mohla velmi chybět. Na druhou stranu se na odkládání peněz úplně nevykašlete. Zkuste si dávat stranou i tu nejmenší možnou částku. Nikdy nevíte, kdy se dostanete do situace, kdy se vám i takto nastřádané peníze budou hodit.

Krátkodobá rezerva

Tato rezerva by se měla rovnat částce, ze které byste zvládli žít a uhradit všechny nutné poplatky po dobu půl roku. Zdá se vám to hodně? Jenže život je nepředvídatelný a nikdy nemůžete vědět, zda nebudete muset odejít z práce, nedostanete pracovní neschopenku nebo zkrátka nastane situace, že budete muset zůstat doma. V takto nelehké situaci budete mít alespoň na půl roku o jednu zásadní starost méně.

Vypočítejte si všechny vaše nutné měsíční výdaje. Poté si zkuste odkládat alespoň 5 % svého platu tak, abyste tuto rezervu vždy měli na účtu.

Mohlo by vás zajímat: Základy finanční gramotnosti

Dlouhodobá rezerva

V rámci této rezervy již mluvíme o dlouhodobém spoření, jako je například spoření na důchod. Asi všichni moc dobře víme, jak tragicky nízké důchody jsou. Většinou částka neodpovídá standardům, na které jsme zvyklí. Ani si na tyto poměry zvykat nemusíte, když budete myslet na svou budoucnost už teď. Pokud si budete pravidelně každý měsíc odkládat třeba 10 % ze své výplaty na tento spořicí účet, nemusíte se o sebe jako o důchodce bát. Druhou variantou je například spoření na bydlení nebo pro své děti. Zkrátka je dobré odkládat si peníze tak, abyste je měli stranou dlouhodobě a jednalo se již o vyšší částky než u krátkodobé rezervy