Sádrokarton do koupelny patří. Ale musíte se s ním správně pracovat

O tom, že je sádrokarton velmi univerzální materiál, svědčí i jeho časté využití v prostorách koupelen. Pokud se v dohledné době chystáte na rekonstrukci – a chcete ji mít co nejrychleji za sebou – zvažte instalaci zelených sádrokartonových desek. Právě ty jsou totiž uzpůsobeny pro vlhké prostředí a umožní vám prostor předělat v co nejkratším čase, a to navíc suchou cestou.

Zatímco klasické bílé desky by odborníci na sádrokarton Praha z řemeslnického cechu EKOMPLEX rozhodně nedoporučili, na zelené provedení nedají dopustit. Rozdíl mezi bílou a zelenou variantou spočívá v impregnaci – díky ní zelený sádrokarton vydrží až 75 % přerušovanou vlhkost při teplotě kolem 20 °C (konkrétní desky mohou mít mírně odlišné parametry).

V čem je sádrokarton lepší než tradiční stavební materiály?

  • Oproti pórobetonu či klasickému zdivu sádrokartonové desky excelují nízkou hmotností. Jsou lehké téměř jako umakart.
  • S nízkou hmotností úzce souvisí i jednoduchá a rychlá instalace. S deskami se snadno manipuluje, a navíc se upevňují suchou cestou, takže odpadá spousta „špinavé“ práce a čekání na úplně vyschnutí malty.
  • Další klíčovou výhodou jsou velmi dobré zvukově-izolační vlastnosti. Již od základní desky můžete očekávat izolační efekt srovnatelný s 20 cm silnou betonovou stěnou.
  • Za zmínku samozřejmě stojí i velmi rovný povrch.

Jak probíhá instalace?

Pokud vás v rámci rekonstrukce čeká výměna obkladů, sanity a dalšího vybavení, postupujte následujícím způsobem:

  1. Po vystěhování všech věcí včetně nábytku odstraňte staré obklady a důkladně očistěte podklad.
  2. Postavte konstrukci ze sádrokartonových profilů a pohlídejte si, aby elektroinstalace procházela její vnitřní stranou.
  3. Mezi stěnu a sádrokartonový obklad vložte izolaci. Dobrou volbou je minerální vlna, která slouží nejen jako kvalitní tepelná, ale i zvuková izolace.
  4. Místa, kde plánujete zavěšení sanity či těžšího nábytku, je vhodné vyztužit (buďto klasickým zdivem nebo pórobetonem). Další možností je použití speciálních hmoždinek.
  5. Posledním krokem je samotná instalace zelených sádrokartonových desek. Instalatéři Praha připomínají, že před zaklopením je nutné označit vývody potrubí a elektroinstalace.