Bydlení v Praze se lidem opět prodraží. Ceny nových bytů vzrostly o 30 procent

Bydlení

V posledním čtvrtletí loňského roku dosáhla cena nových bytů v Praze 138 tisíc korun za metr čtvereční. Jedná se tak o meziroční nárůst o 27,9 procenta. Navíc kvůli pomalému povolování zahájení staveb se podle developerů stává situace v hlavním městě kritickou.

V Praze se za rok 2021 prodalo 7 450 nových bytů. „Loňský rok byl, co se týče prodejů, nejsilnějším za posledních 13 let. Důvodem zvýšeného zájmu byla především snaha kupujících ochránit své úspory před inflací a skutečnost, že byt představuje bezpečné aktivum, které kromě růstu své hodnoty generuje také výnosy. Tahouny rostoucí poptávky byli především soukromí, a často také institucionální investoři,“ uvedl předseda představenstva developerské firmy Trigema.

Nabídka bytů klesá

Za rok 2021 bylo přitom průběžně nabízeno nejméně bytů v historii. Počet nových bytů se za loňský rok udržoval na čísle 3 300, což bylo o 1 980 bytů méně než v roce 2020. Developerské firmy uvádějí, že šlo o nejnižší průběžnou nabídku za posledních deset let.

Developeři navíc upozorňují na kritickou situaci, kdy se v letech 2011-2020 povolilo v průměru pouze 2 900 bytů za rok. V nejbližších letech se navíc zřejmě nic nezmění, protože nový stavební zákon, který by mohl problém vyřešit, se bude odsouvat a měnit. Přitom v Praze čeká na povolení více než 130 tisíc nových bytů, které by státu mohly pouze na DPH přinést přes 155 miliard korun.