Průvod tramvají projel Prahou! Legendární tramvaj T3 oslavila 60 let provozu!

tramvaj T3

V neděli 20. listopadu oslavil provoz pražských tramvají T3 rovných 60 let! Dopravní podnik hl. m. Prahy proto na jejich počest vypravil ze zastávky Na Knížecí pětici historických vozů, ke kterým se přidaly ještě čtyři vozy ze současnosti. Po průjezdu Prahou byla událost zakončena ve smyčce Špejchar, kde proběhlo společné focení tramvají.

Nejmodernější vůz své doby

Tramvaj Tatra T3 je typ československé tramvaje, který se u nás vyráběl na začátku 60. let v závodě Tatra Smíchov. Ve své době patřila k nejmodernějším vozidlům, byly na ni také použity tehdy nové materiály jako plasty a sklolaminát. Díky těmto materiálům měla tramvaj mnohem menší hmotnost než její předchůdkyně Tatra T2 – právě to byl také důvod jejího vzniku, tedy snížení hmotnosti a energetických nároků. Hlavním konstruktérem tramvaje T3 je Antonín Honzík a autorem jejího designu je František Kardaus.

První prototyp vozu byl dopravnímu podniku předán 3. listopadu 1960 a pravidelný provoz tramvají typu T3 byl zahájen 21. listopadu 1962 vozovnami Motol a Strašnice.

Protože v té době nebylo vyřešeno společné ovládání, jezdil v zadní tramvaji kromě průvodčího další řidič, který měl na starosti pouze ovládání dveří, osvětlení a dával signály prvnímu řidiči vepředu.

Legenda kolejové dopravy

Tramvaje Tatra T3 patří k legendám, během téměř čtyř dekád jich bylo na pražském Smíchově vyrobeno 14 000 kusů! Kromě Československa se vyvážely do východního Německa, Rumunska, Jugoslávie a především do Sovětského svazu.

Tramvaj T3 žije dodnes

V Praze jezdí modernizovaná verze této tramvaje dodnes a dokonce tvoří většinu vozového parku. Klasická neupravená Tatra T3 dojezdila  v Praze až v roce 2011.

Jízdenky na akci připomínající 60 let této legendární tramvaje byly již pár dní před akcí úplně vyprodány.