Oslavy 17. listopadu

vzpomínkové oslavy

Na oslavu sametové revoluce je naplánovaná řada kulturních i vzdělávacích a vzpomínkových aktivit. Kromě každoročně pořádané Korzo Národní, proběhne letos přímo 17. listopadu také Pochod za demokracii, který začne na Albertově. Jeho cílem bude Václavské náměstí, kde poté proběhne Koncert pro budoucnost.

Velkou vzpomínkovou událostí bude také Festival svobody. Festival začne dopoledne na Albertově, kde jsou v plánu například sborová vystoupení, proslovy rektorů a debaty.

Pochod za demokracii

Pochod za demokracii začíná v 15 hodin na Albertově a jeho smyslem je motivovat lidi k soudržnosti a posílení demokracie v České republice. Organizátoři zdůrazňují, že tento pochod není na podporu vlády nebo jakékoliv jiné politické strany. Naopak jde o pokus spojit rozdělenou společnost a navrátit význam národních symbolů VŠEM občanům České republiky. Na Koncertu pro budoucnost vystoupí například Lenka Dusilová Band, David Koller a Ben Cristovao nebo Chinaski. Zahájení koncertu proběhne o půl páté večer.

Procházka

Další akcí, která proběhne 17. listopadu, je Procházka s Muzeem Paměti XX. Století. Jedná se o procházku, jejíž začátek je u Rudolfina o půl dvanácté. Dále se bude pokračovat přes památná místa politického převratu v roce 1948 až do cíle. Tím bude centrum Prahy, kde to tenkrát všechno začalo.

Ve spolupráci s Muzeem paměti XX. Století a Ústavem pro studium totalitních režimů uspořádal spolek Díky, že můžem vzdělávací projížďky tramvají. Návštěvníci se dozví například o Gorbačovi a jeho perestrojce a nebo také více informací o metodách badatelské výuky.