Předčasně ukončený letecký den v Chebu. Došlo k havárii unikátního letounu!

Zajímavá akce se z minuty na minutu změnila v tragédii, když se k zemi zřítil historický stroj z Prahy, který pilotoval 58 letý zkušený pilot. Ten neštěstí nepřežil, jedna žena, která byla tou dobou na zemi, utrpěla lehčí zranění.

Zatím z neznámých příčin se v neděli 14. 8. 2022 odpoledne zřítila válečná stíhačka z druhé světové války Hawker Hurricane verze Mk.IV. Toto letadlo je britské výroby a dochovalo se pouze 15 takových. Konkrétně stroj se stal poměrně nedávno přírůstkem expozice na Točné, stal se ihned největší chloubou.

Tři oprávnění, jeden vyvolený

Po rekonstrukci stroje s ním měla výhradní oprávnění létat pouhá trojice letců: Jiří H., Radim V. a Petr P., kterému se let stal nakonec osudným. Letadlo však nemělo být pouhým exponátem, už od počátku se plánovalo, že bude aktivní i ve vzduchu.

Stroje Čechoslováků v RAF

Právě jako odkaz na československé piloty ve druhé světové válce v řadách RAF, mělo toto letadlo na chebských leteckých dnech vzlétnout. Společně se spitfiry patřily tato letadla k nejrozšířenějším a nejslavnějším strojům.

Z druhé světové války až do hangáru v ČR

Když dosloužil stroj ve druhé světové válce, různě cestoval po světě, až jej znovu objevili v roce 1983 v Izraeli, odkud jej vrátili do Velké Británie. Postupně se letadlo těšilo z oprav, vylepšení, změnil několik vlastníků, než jej nakonec cesta zavála k nám do České republiky.