Chybějící socha na Karlovém mostě. Nejde o vandalismus, ale zásah restaurátorů.

Pokud půjdete po Karlově mostě, můžete si všimnout, že na 15. pilíři chybí socha, a to nejen ledajaká. Je to socha samotného patrona české země: svatého Václava. Na své místo se vrátí za 2 až 3 měsíce, po řádném zrestaurování.

Socha je víceméně v pořádku, důvodem byl sokl

Důvodem pro restaurování nebyl podle všeho stav samotné sochy, ale soklu, který je zkorodovaný a začal se rozpadávat. V podstavci jsou navíc široké trhliny, kámen se drolí a ztrácí tím svou pevnost. Sokl je tedy nutno z části vysekat a nahradit pevnějším kamenem.

Kdo bude mít restaurování na starost

Restaurování má pod palcem pan Brabec. Bude mít na starost hlavně samotnou práci na soše, kterou také rovnou čeká jemné restaurování. Jde zejména o vyčištění sochy, vytmelení trhlinek, obnovení pozlaceného nápisu atd. Před restauratéry je ještě mnoho práce, zejména vybrání vhodného pískovce, v Česku totiž není dostupný.

Pravidelná údržba

Tyto údržby pravidelně plánuje Galerie hlavního města Prahy, ta má na starosti všechny venkovní sochy, plastiky a jiná díla po celé metropoli. Odborníci tak pravidelně kontrolují a vybírají díla, která mají znaky daného stupně degradace a mají se přednostně opravit.

Socha z konce 19. století

Josef Kamil Böhm vytvořil danou sochu svatého Václava již v roce 1898 a českého patrona vystihuje jako knížete v brnění s praporem a orlicí, který se modlí za český národ. Socha vznikla na základě iniciativy Klarova ústavu pro slepé, přesněji řečeno na základě iniciativy jeho zakladatele Aloise Klara. Ten inicioval vytvoření sochu ke 25. výročí svého ústavu.