Praha čelí kritice za zvednutí hotelových poplatků na dvojnásobek. Chce tím podpořit turismus

Zvýšení hotelových poplatků

Vedení hlavního města se rozhodlo zvednout turistický poplatek. Od nového roku si tak turisté v Praze připlatí za ubytování. Za každou noc strávenou v hotelu zaplatí k ceně ještě poplatek 50 korun místo dosavadních 21. Hlavní město tím chce získat více peněz na podporu turismu. Ke zvyšování poplatku přistoupila už v minulosti i další česká města, některá naopak poplatek z důvodu pandemie dočasně zrušila.

Získané peníze půjdou na podporu města

Magistrát města plánuje polovinu částky, kterou vybere na vyšších poplatcích za ubytování, investovat do rozpočtového fondu k podpoře turismu. Získané peníze by měly jít také na kampaň, která propaguje Prahu jako turistickou destinaci, stejně jako je kampaň zaměřená na podzimní a adventní sezonu.

Podle náměstka primátora pro finance Pavla Vyhnánka hlavní město před vypuknutím pandemie vybralo na poplatcích téměř 300 milionů korun. Kvůli pandemii koronaviru ale turismus výrazně poklesl a částka se tak rapidně snížila. V minulém roce navíc vedení města poplatky odpouštělo.

Poplatek za ubytování, který činil kolem 21 korun, odpustila v době pandemie například Olomouc nebo Plzeň. Naopak zvýšenou přirážku za ubytování pocítili turisté v Českém Krumlově, Karlových Varech, Františkových Lázních či Ústí nad Labem.

Růst ubytovacích poplatků se však nelíbí samotným pražským hoteliérům, kteří zvýšení kritizují. Považují za rozumné, aby město zvýšení sazby odložilo alespoň v prvním čtvrtletí nového roku.