Požár v Mladé Boleslavi způsobil škodu přes miliardu korun

Požár

Na Mladoboleslavsku v části města Čejetičky vypukl 29. ledna obrovský požár hal, se kterým bojovalo přes sto hasičů. Požár dostali pod kontrolu až po šesti hodinách. Zároveň museli vyhlásit zvláštní stupeň požárního poplachu. Situaci hasičům komplikoval silný vítr a nedostatek vody. Předběžná škoda přesáhne astronomickou miliardu korun.

Požár zachvátil výrobní a skladovací haly, v jedné z hal se zřítila střecha. Nejdříve začaly hořet dřevěné palety, od kterých se pak požár rozšířil na výrobní a skladovací haly v okolí. Hořet začalo kolem druhé hodiny ranní a uhasit se ho podařilo až v nedělních odpoledních hodinách.

Hasiči při zásahu nejdříve nasadili tři vodní proudy a snažili se zabránit, aby se požár rozšířil na zaparkovaná nákladní auta. Byli nuceni také násilně vstoupit do jedné z hal, protože nevěděli, co se uvnitř nachází. Současně vytvořili na řece Jizeře čerpací stanoviště. U požáru zasahovalo přes 100 profesionálních i dobrovolných hasičů s 38 hasičskými vozidly.

Při zásahu nebyl nikdo zraněn a požár nezpůsobil žádná omezení vlakového provozu na trati, která byla poblíž hořícího areálu. Vedení města Mladé Boleslavi a hasiči však obyvatele v blízkosti požáru varovali, aby nevětrali a nevycházeli ven.

Nejdražší požár v historii Česka

Nejvyšší, tedy zvláštní stupeň požárního poplachu se vyhlašuje pouze výjimečně, u velkých požárů či živelních pohromách. Doposud nejvyšší škodu způsobil v roce 2015 požár areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova, kde se výše škody vyšplhala na čtyři miliardy korun.