Používejte SPF, i když je zataženo

Proč používat SPF krémy i v zimě?

Téma, které se kdysi týkalo jen opalovacích krémů, které jste zabalili do kufru, když jste jeli na dovolenou, ale v dnešní době na vás vyskočí na každé sociální síti. SPF krémy jsou znovuobjeveným hitem, který nám ukazuje, jak důležité je používat krémy s ochranou SPF i ve dnech, kdy je zima, prší a je zataženo.

Slunce je velmi zrádné a určitě znáte poučku, že opaluje i přes mraky. Kvůli ustupující ozónové vrstvě a znečištěnému prostředí na nás ovšem paprsky dopadají přímo a působí na naši pokožku, a to nejen v létě. Slunce přeci svítí celý rok, a ačkoliv máte třeba v zimě pocit, že nehřeje, UV paprsky na vás dopadají stále.

Proč se chránit před UV zářením?

A co UV záření s vaší pletí dělá? Pleť může být kvůli nim více vysušená, často trpí hyperpigmentací a je náchylnější k tvorbě vrásek. Kromě toho má záření i vážnější důsledky jako například poškození kožních buněk a podpora nádorového bujení. Používání krémů s SPF tedy doporučujeme nejen proto, abyste měli pokožku bez vrásek, ale i kvůli vašemu zdraví.

Přečtěte si také: Jak dopadla kontrola kvality vody v Praze a okolí?

Co vše SPF dělá?

Není pravda, že by vás krém ochránil před opálením, nějaký ten bronz pochytíte vždy. Krém ale primárně chrání vaši kůže před spálením, vysušením pleti a vzniku pigmentových skvrn, předčasným stárnutím a také je prevencí proti rakovině kůže.

Jak vybrat ten správný krém?

Krémy na obličej nepodceňujte a při výběru se zamyslete nad tím, jak typ pleti máte. Obecně je lepší zvolit lehčí a nemastné krémy, které vydrží i nápor potu v horkých letních měsících. Pokud jste světlejší typ, zvolte krém s vyšší hodnotou SPF. Pokud je vaše pokožka spíše do bronzova, můžete si dovolit i nižší ochranu.