Poškozené sochy z orloje míří na opravu

Sochy tří apoštolů ze Staroměstského orloje se dočkají opravy. Minulý rok byly sochy poškozeny vandaly, kteří vnikli do Staroměstské radnice. Jak k poškození došlo a kolik bude oprava stát?

Poškození kvůli rozbitým dveřím

Sochy apoštolů Filipa, Tomáše a Judy Tadeáše budou již zanedlouho opět vypadat k světu. Minulý rok totiž do Staroměstské radnice vnikli pachatelé, kteří rozbili prosklené dveře oddělující místnost s apoštoly od kaple. Právě padající sklo způsobilo řezné závady na těchto třech sochách. Po necelém roce se tedy apoštolové konečně dočkají péče restaurátorů. Délka oprav se odhaduje na asi tři týdny, pokud ale míříte do Prahy, nemusíte se obávat. Provoz orloje totiž opravy nijak neovlivní. Jediným rozdílem je, že chybí tři postavy v okéncích.

Světová rarita

Pražský orloj je jednou z nejnavštěvovanějších památek v Praze a těší se celosvětovému věhlasu. Jedná se totiž o raritu, kterou jen tak někde neuvidíte. Kvůli vandalům budou tedy někteří turisté ochuzení o tři sochy.

Existence orloje je poprvé historicky doložena v listině z roku 1410. Staroměstskému orloji dominuje astronomický ciferníky a pod ním kalendářní deska. Nad ciferníkem jsou poté dvě okna, v nichž se pohybuje každou hodinu v denní dobu 12 apoštolů.

Ačkoliv poškození nejsou velká, restauratérské práce se vyšplhají na 35 tisíc korun.