Návštěvníci si naposledy mohou prohlédnout české korunovační klenoty

české korunovační klenoty

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě si lidé mohli od 17. ledna prohlédnout české korunovační klenoty. Zájem o výstavu byl obrovský, proto byla také prodloužena. V úterý 24. ledna budou moci zájemci navštívit výstavu naposledy.

Katedrála je v tento den otevřená od 8 hodin do 18 hodin, lidé ale budou muset zřejmě opět počítat s několikahodinovým čekáním ve frontě. Ve středu 25. ledna budou vzácné historické památky znovu uloženy do Korunní komory ve svatováclavské kapli katedrály a sedm klíčníků zamkne její dveře.

Až 4 000 návštěvníků denně

O výstavu byl i letos obrovský zájem a každý den praskala katedrála, kde jsou klenoty vystavené, ve švech. Dle Hradu navštívilo denně výstavu přes 4000 lidí. Akce byla původně naplánovaná na pět dní, ale pro velký zájem ji Hrad prodloužil až do dneška.

Dosluhující prezident Miloš Zeman nechal české korunovační klenoty vystavit k příležitosti výročí 30 let od vzniku České republiky.

Stejně jako v minulosti je vstup na výstavu zdarma. Lidé mají po vstupu do katedrály u samotné vitríny s klenoty na jejich prohlédnutí asi 20 sekund.

Bohoslužba za vlast

V neděli byla katedrála pro běžné návštěvníky výjimečně otevřená až od 14:30 kvůli naplánované Bohoslužbě za vlast, které se účastnili i kandidáti na novou hlavu státu.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem v dalším roce.