Klimatické hodiny na Letné ukazují, jak se nám krátí čas.

Na konci listopadu se na pražské Letné poprvé rozsvítily obrovské Klimatické hodiny. Jejich úkolem je zobrazování času, který nám zbývá pro odvrácení nezvratných změn klimatu. Ukazují tedy, kolik času nám na záchranu planety zbývá.
Osm metrů vysoké a třicet pět metrů široké ukazatele byly na Letné v provozu do 12. prosince. Umístilo je tam uskupení Festival svobody. Praha se tímto počinem stala prvním evropským městem na východ od Berlína, kde se klimatické hodiny objevily.
Vzhled klimatických hodin vytvořilo studio Multiverse. Na hodinách se nacházely dva ciferníky, kdy jeden ukazoval zbývající roky a dny, a druhý postupně odečítal hodiny, minuty a vteřiny. Odpočítávaly čas, který zbývá do oteplení planety o 1,5 stupně Celsia. Právě tato hodnota podle odborníků spustí nezvratné změny, jakými jsou například masivní tání, růst hladiny oceánů a proměna amazonského pralesa v savanu.
Experti čas vypočítávají podle kalkulace s uhlíkovým rozpočtem, který udává, kolik oxidu uhličitého ještě můžeme vypustit do ovzduší, abychom dodrželi cíle stanovené Pařížskou dohodou.
Klimatické hodiny takto odměřují čas například v New Yorku, Římě, Soulu nebo Glasgow. Praha se tak stala prvním evropským městem na východ od Berlína, kde se hodiny objevily také.