Jaký bude letos stromeček na Staroměstském náměstí?

Jaký bude letos vánoční stromeček
Jaký bude letos vánoční stromeček

Jelikož je tady konec října, už řada z nás začíná pomalu nakupovat vánoční dárky. Minimu z nás nevadí vánoční shon v obchodech, kdy na pultech obchodů už nenajdeme to, co potřebujeme, protože už je všechno vybráno. Fronty jsou u obchodů naprosto šíleně dlouhé, ubírají nám náš drahocenný čas. Měli bychom se tedy letos přemluvit a mohli bychom začít nakupovat dárky už nyní – přece jenom je dobré mít všechno včas. Dokonce i Praha už myslí na vánoční svátky – už je totiž vybrán vánoční strom, který bude letos sídlit na Staroměstském náměstí.

Co se týče vánočních příprav ve velkých městech, není nic zvláštního a ojedinělého, že už na konci října je jistý vánoční stromek nebo vánoční osvětlení. Je třeba všechno připravit dopředu, aby vše bylo perfektní a bez jakýchkoli problémů.

Jaký strom bude letos zkrášlovat Staroměstské náměstí?

Letos se můžeme radovat ze smrku ztepilého, který ketos bude stát na Staroměstském náměstí. Nyní se nachází u Křivoklátu ve zdejší chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Letos se vybíralo z třiadvaceti kandidátů, ale tento nakonec uspěl a bude mít tu čest.

Návrhy vzešly z řad veřejnosti

Ani letos se na výběru stromu nepodíleli jenom starostové či primátoři a organizátoři vánočních trhů v Praze, ale i letos se na výběru stromu podílela široká veřejnost. Své tipy na stromy jste mohli přihlašovat do soutěže „Hledá se strom“, z níž se pak následně vybral tento vítěz.

Letošní smrk ztepilý je už nyní velký zhruba 24 metrů, ale ještě předtím, než bude nachystán na Staroměstské náměstí, bude provedeno dendrologické vyšetření, které potvrdí, jestli je strom v pořádku, jestli vydrží během vánočních svátků stát na Staroměstském náměstí a jestli je zcela bezpečný.

Letos by se měl pokácet 26. listopadu, kdy první slavnostní rozsvícení se plánuje na 2. prosince.