Jaké barvy a nábytek do Provance stylu?

Jaké barvy a nábytek v Provance stylu
Jaké barvy a nábytek v Provance stylu

Všichni známe typický odstín levandule, který se do Provance promítá. Není to však jediná barva, která je pro tento styl typická. Tento styl je v barvách velmi pestrý, odstíny jsou však tlumené, jakoby vybledlé od slunce. Odstíny jsou přirozené, vycházejí z přírodní provensálské krajiny. Typické jsou šedavé odstíny, inspirované stavebním kamenem. Kámen byl častý stavební materiál provensálských domků, které běžně zůstávaly neomítnuté.

Jaké barvy na stěny interiéru

Na stěnách se objevuje výmalba v tónech okrově žluté, olivově zelné či šedomodré. Pokud máte rádi bílé stěny, laďte je spíše do smetanového nebo krémového odstínu.

Na doplňcích můžete velmi často najít červenou a modrou barvu, která se dobře kombinuje s výše uvedenými barvami. Červená a modrá dodá kontrast, dynamiku, živost.

Levandulová barva není tak typická

I když se vám to zdá překvapivé, odstín levandulové pro Provance styl není tak typická. Vyvarujte se výmalbě stěn v tomto odstínu, sušená levandule zavěšená v místnosti nebo čerstvá levandule ve váze na stole, je lepší volbou. Vhodným dekoračním prvkem, které na stěně můžete využít, je použití kamene či cihly. Můžete jimi obložit krb, své využití najdou i v kuchyni.

Vhodný nábytek stylu Provance

Typickým materiálem pro provensálsky laděný interiér je dřevo (ořech, dub). Můžete zachovat jeho přirozenou barvu, ale není na škodu některé kousky přelakovat do modrošedých a zelených tónů. Často jsou do těchto barev laděny i okenice a zárubně.

Dřevěný nábytek můžete také ošetřit bílou nebo krémovou patinou.

Typické kousky

Určitě zde patří dřevěné židle s vyplétanými sedáky (můžete použít sedáky polstrované) a žebříkovými opěradly. Pokud máte možnost, můžete jídelnu doplnit dřevěnou lavicí, dosáhnete tak velice stylové francouzské elegance. K židlím neodmyslitelně patří dřevěný bytelný jídelní stůl. Zdobit ho může lněný ubrus či prostírání.

Almara je typickým kouskem, který by ve vašem Provance stylu určitě neměl chybět. Dalšími tipy jsou příborníky, zásuvkové komody, prádelník, truhly apod. Do ložnice se hodí postel z černého tepaného železa, vybírat můžete i z masivních dřevěných postelí.

Pro zachování lehkosti, uvolněnosti a jemnosti „neucpěte“ interiér nábytkem. Provensálský styl je vzdušný a nepotřebuje být zahlcen ani doplňky.