Firma Baťa plná žen – znáte ženy/dcery slavných ševců?

Firma Baťa
Firma Baťa

Česká republika se samozřejmě může chlubit mnoha zajímavými podnikateli a podniky, které se dostaly na světovou úroveň. Mnoho z nich podniká pomocí takzvaného franchisingu, ale existuje jedna firma, která je známá hlavně svou férovostí a svou kvalitou. Jedná se o firmu Baťa, kterou založil zlínský rodák Tomáš Baťa, kterého dneska zná skutečně celý svět. Kromě Tomáše Bati se proslavil dosti i jeho sny Tomáš Baťa mladší, který je známý hlavně díky založení neziskové organizace JA, která umožňuje studentům reálně podnikat.

Samozřejmě byznys těchto světoznámých ševců není plný jenom mužů, ale taky žen. Pojďme si zmínit ty nejvýraznější Baťovy ženy, které se podílí či podílely na vedení tohoto obrovského byznysu, který funguje dodnes a jistě bude fungovat i po následujících několik let.

Sonja Baťa

Ženu Tomáš Bati mladšího možná znáte – Sonja Baťa je asi nejvýraznější z žen či dcer Baťových. Sama vždy snila o tom, že založí svou vlastní společnosti, ale místo toho se provdala právě za již zmiňovaného Tomáše Baťu mladšího, a to v roce 1946. Celý svůj život tak následně zasvětila jedině botám. Je známá tím, že v Torontu založila obuvnické muzeum.

Rosemarie Blyth-Bata

Manželé Baťovi měli tři dcery (a syna)  – tou nejmladší je právě Rosemarie Blyth-Bata, která je předsedkyní české nadace Tomáše Bati, která podporuje vzdělávání a hlavně uchovává čestný baťovský odkaz, který se ve světě zanechal.

Monica Pignal Bata

Monica Pignal Bata se stará hlavně o českou pobočku již zmiňované neziskové organizace JA, která umožňuje studentům reálně podnikat. Kromě toho dneska prakticky řídí globální nadaci Bata Shoe Foundation, i když je v jejím čele stále její matka.

Christine Bata Schmidt

Christine Bata Schmidt nahradila svého bratra v představenstvu firmy zhruba před dvěma lety, protože odešel do důchodu.