Pražský hrad žije výročím republiky – co se zde koná?

Výročí republiky Praha
Výročí republiky Praha

Rok 2018 byl skutečně velice očekávaným. Samozřejmě každý rok je velice očekávaný, ale letošní rok se už od prvního lednového dne nesl ve slavnostním duchu. Není se čemu divit, vždyť letos slavíme sté výročí od založení samostatného československého státu. Je tedy jasné, že oslavy, které se pojí s tímto výročím, se budou konat po celý rok. V Praze se začalo už první lednový den, kdy jsme mohli zhlédnout naprosto fenomenální ohňostroj, který se nesl převážně v barvách naší státní vlajky. Oslavy tímto ohňostrojem však neskončily, naopak začaly – nyní pokračují v podobě výstav, které se konají na Pražském hradě.

Pražský hrad je oblíbenou turistickou atrakcí. Pokud jedeme do Prahy, je to naše povinná zastávka, která nám pomůže nahlédnout na Prahu zase z jiné perspektivy. Pokud zavítáte na Hrad v blízké době, zažijete mnohem více než obvykle – budete moct zhlédnout unikátní výstavy, které se konají právě na základě výročí vzniku republiky.

V letošním roce se bude na Hradě konat pět výstav, z toho dvě už se bohužel staly. První výstava se konala od 10. do 15. ledna a během ní jsme mohli naprosto zdarma zhlédnout vzácné originály archiválií, k nimž se řadí například korunovační evangeliář Karla IV. nebo třeba Svatovítský evangeliář.

Druhou výstavu už jsme bohužel taky propásli. Konala se od 16. do 23. ledna a mohli jsme se podívat opět výjimečně na korunovační klenoty. Ty se veřejnosti ukazují skutečně jenom málokdy, jenom při výjimečných událostech, k nimž se oslava stého výročí založení republiky rozhodně řadí. Při této výstavě se poprvé klenoty přenesly do Vladislavského sálu do nové vitríny, díky které jsme si mohli všechny klenoty prohlédnout ze všech stran, což taky nebylo dříve možné.

• Třetí výstava

Třetí výstava už bude samozřejmě delší a bude se konat od 27. února do 1. července. Představí nejvýraznější okamžiky ve vývoji českého státu, a to od 10. století až do současnosti.

• Čtvrtá výstava

Co se týče čtvrté výstav, ta se bude konat od 7. března a bude se konat v Jízdárně Pražského hradu. Při ní se představí historie státních symbolů – budeme si moct prohlédnout například i dopisy Milady Horákové.

• Pátá výstava

Poslední výstavou bude projekt v Tereziánském sídle, který se jmenuje Stráž na Hradě.