16 ročních platů. Tolik potřebují obyvatelé Prahy na pořízení nového bytu

Dostupnost bydlení

Dostupnost nových bytů v hlavním městě rapidně klesá. Navíc v porovnání se srovnatelnými metropolemi v regionu dostupnost bydlení klesá mnohem rychleji. Aby si totiž Pražané mohli pořídit průměrný byt o velikosti 70 metrů čtverečních, potřebují v současné době 15,9 hrubých ročních platů. Na základě svých výpočtů to oznámila developerská firma Central Group.

Index dostupnosti bydlení developerská společnost stanovuje na základě průměrné ceny 70metrového pražského bytu v novostavbě. Aktuálně se cena za tak velký byt zastavila na 9 626 234 korunách. Developer bere v potaz také data ministerstva práce a sociálních věcí, která uvádějí, že průměrná hrubá měsíční mzda činí v Praze 50 556 Kč.

V prvním čtvrtletí letošního roku potřeboval obyvatel Prahy na nový byt 14,9 ročních platů (za předpokladu, že by celý svůj výdělek vložil do bydlení). Ve třetím čtvrtletí už index stoupl na 15,9 ročních platů.

V zahraničí jsou byty cenově dostupnější

Po mírném vzestupu, který byl zaznamenán v loňském roce tak dostupnost bydlení v Praze opět klesá. Nejen, že jsou na tom Pražané ve srovnání se sousedními metropolemi nejhůře, ale ještě se od nich vzdalují. To ostatně potvrdila samotná výkonná ředitelka developera Michaela Tomášková. Obyvatelé Prahy si totiž na pořízení nového bytu musí nachystat přibližně dvojnásobek počtu ročních mezd než například obyvatelé Vídně či Varšavy.

V roce 2021 se v Praze prodá přes sedm tisíc nových bytů. Poptávku po novém bydlení vytvářejí především vysoké úspory domácností nebo obavy z rostoucí inflace či hypotéky.