Werichova vila – multikulturní centrum v srdci Prahy

Werichova vila
Werichova vila

V Praze je hned několik míst, která by se měla vidět. Samozřejmě při návštěvě Prahy by se nemělo zapomínat na klasické památky v podobě Karlova mostu, Pražského hradu nebo ve formě Staroměstského či Václavského náměstí. Ovšem taky tu existují místa, jako je například Kampa nebo Werichova vila, což jsou místa, která bychom taky jednou v životě měli zhlédnout. Nabízí totiž tolik výstav, že se nám o tom ani nesnilo.

Nejpopulárnější aktuální výstavou na Kampě je dneska unikátní ukázka prací Manola Blahnika – jeho vystavené boty zde berou dočista dech. Co se týče Werichovy vily, ta pořádá neustále celou řadu akcí, které jsou lákavé, ale nejsou lákavé tak, jako stále zdejší expozice, které by měl vidět rozhodně každý Čech.

Pokud nevíte, jaké expozice najdete stále ve Werichově vile, pak vám přinášíme pár informací, abyste byli v obraze.

Sklepení

Stálé expozice najdeme například ve sklepení, kde je výstava situována do třech sklepních místností. Dříve se v nich skladovalo uhlí, tudíž si tyto místnosti poměrně polepšily. Sledovat zde můžete například vývoj ostrova Kampy nebo místo, které je věnované Golemovi.

Holanerium

Tento prostot, v nichž najdete další stálou výstavu ve Werichově vile, je věnovaný básníku Holanovi, který zde žil. Najdete zde jeho tvorbu nejen k přečtení, ale taky si ji zde můžete poslechnout či se můžete dokonce pokusit o svou vlastní básnickou tvorbu na zdejší magnetické tabuli.

Stála expozice

Tím nejzajímavějším tady jsou hlavně místnosti, které jsou věnované hlavně Janu Werichovi. Ty samozřejmě lákají návštěvníky nejvíce – přece jenom kdo by se nechtěl o tomto fenomenálním člověku dozvědět více, že ano. Najdete zde jeho život – divadlo, ale taky filmy či jeho tvorbu. Octnete se zde v autentickém prostředí pracovny Jana Wericha, z nichž na vás dýchne minulost. Najdete zde původní předměty a samozřejmě i jeho sbírky.