Vlastníte kreditní kartu? Jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou?

Kreditní a debetní karta
Kreditní a debetní karta

Mnoho lidí odlišnosti různých platebních karet většinou nevnímá. Debetní, embosovaná, kreditní, kobrandovaná, charge a mnoho dalších druhů karet přitom najdete v peněžence mnoha lidí. Pokud neumíte tyto karty rozlišovat a náležitě s nimi nakládat, přicházíte o nemalé peníze. Jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou?

Platební nebo debetní karta?

Platební karty se dělí na kreditní a debetní. Je mezi nimi jeden zásadní rozdíl a to ve způsobu čerpání peněz. S debetní kartou si vyberete peníze přímo ze svého účtu, kdežto s kreditní kartou se o stav svého účtu zajímat nemusíte. Banka vám otevře revolvingový úvěr a vy defacto nakupujete na dluh a můžete tak utratit mnohem více, než se svou debetní kartou. Většinou můžete čerpat částku až do trojnásobku svého příjmu. Pokud úvěr splatíte do určitého data, splníte bezúročné období a neplatíte nic navíc. Pomocí této bezúročné půjčky můžete snadno uhradit důležité výdaje, je třeba však toto období dodržovat.

Kreditní karta

Přesto,že je v Česku vydaných více než 2 miliony kreditních karet, jen asi 40% jejich držitelů umí vyjmenovat jejich výhody. Kromě finanční nezávislosti nabízí také různé bonusy a slevy. Speciální benefity v podobě vrácení peněz, sbírání bodů nebo leteckých mílí či nemalé slevy u obchodních partnerů jsou velmi žádaným atributem. Kobrandované kreditní karty se vydávají ve spolupráci s partnery, nejčastěji se jedná o letecké společnosti, obchodní řetězce, mobilní operátory, atd.

Na kreditní kartu však nemá nárok kdokoliv. Banky ji vydávají pouze bonitním klientům a je proto potřeba mít dobrou platební morálku. Jednoduše můžeme říci, že se jedná o půjčky bez dokládání příjmu. Ze srovnání kreditních karet vyplývá, že je potřeba mít vždy alespoň minimální příjem, který se neprokazuje, pokud si o kartu žádáte ve své bance.

Co se týče znalostí základních rozdílů mezi kreditní a debetní kartou, jen 68% zákazníků ty rozdíly zná. Nejčastějším špatným tvrzením je, že je karta vázána na běžný účet. Jedním z důvodů, proč si lidé kreditní a debetní karty pletou, je sledování amerických filmů a seriálů, kde je naprosto běžné platit kreditní karty, zatímco debetní karty se tam teprve pomalu rozšiřují. V Americe je tato půjčka oblíbeným řešením.

Debetní karta

Jak již bylo řečeno, debetní karta je spojena s účtem majitele a umožňuje mu výběry z bankomatu, platby na internetu nebo v obchodech. Podmínkou je mít na účtu dostatečnou hotovost pro tyto transakce. V případě, že je možné čerpat kontokorent, chová se karta do jisté míry jako karta kreditní. Pokud kontokorent sjednaný nemáte, nemůžete čerpat do mínusu.

Výhody debetních karet:

  • držitel sebou nemusí nosit velké množství peněz, mají je uložené k dispozici na svém účtu a to až do výše denního limitu
  • můžete v reálném čase sledovat zůstatek na účtu
  • za placení kartou a její další užívání neplatíte úroky jako je tomu u kreditní karty

Nevýhoda:

  • některé banky své zákazníky penalizují zvýšenými poplatky za malé transakční objemy nebo častý výběr z bankomatu

Způsoby platby debetní kartou

Standardní debetní kartou je možné platit hned několika způsoby:

  • Platba kartou s čipem u obchodníka: poté, co kartu vložíte do terminálu, musíte zadat PIN kód. Samotný pin se neposílá, odesílá se kvůli autorizaci šifrovaný klíč.
  • Platba bezkontaktní kartou: po provedení platby přiložíte kartu k terminálu, vyčkáte na dokončení transakce. U částek do 500 Kč se zpravidla nepotvrzuje PIN.
  • Online platba: Pro platbu kartou online je potřeba zadat údaje z karty – číslo karty, datum vypršení platnosti, CVC kód. Zde je potřeba mít jistotu, že nakupujete u solidního obchodníka. Existují také karty určené přímo na nákupy přes internet, které jsou velmi bezpečné. Na své debetní kartě si můžete nastavit maximální denní limit na minimum. V případě zcizení karty tak nepřijdete o peníze.

Jaké jsou platební systémy

V současnosti jsou nejrozšířenější karty MasterCard, Visa Electron a Maestro. Nejrozšířenější je MasterCard, který má na světě více než 25 milionů terminálů.