Veganství letí

Veganství dnes letí
Veganství dnes letí

O co se vlastně vegani zajímají? Jde jim snad o planetu, morálku, módu anebo možnost jak zhubnout? Donedávna bylo veganství bráno trochu jako extremismus. Na lidi, kteří jedí „normálně“ nepůsobilo moc dobře, když vídávali transparenty „Go VEG!“, které aktivisté používali na protestních akcích. Snažili se na nich bojovat proti zabíjení zvířat a ničení naší planety. Tato doba pomalu odeznívá a tento styl života bývá čím dál oblíbenějším.

Změna

V dnešní době vegani už neberou jako hlavní důvod jen zabíjení zvířat. Důvodů, proč se stát veganem přibývá, avšak mnoho žen přejde na veganství, jen aby zhubly. Ženy zjistily, že strava jen na zelenině funguje mnohem lépe než jakékoli jiné diety. Krása a štíhlost je tedy pro mnohé větší důvod než morální zásady. Ale i díky těmto důvodům se zvýší zájem o rostlinnou stravu a nebudou se tolik konzumovat živočišné produkty a planetě se uleví. Ke změně ovšem nedojde během chvilky, ale bude to otázka delšího časového úseku.

Ženám, které začaly s „veganskou dietou“, se podařilo v mnoha případech zhubnout i desítky kil, a zlepšit si tak svou kondici i postavu. Tato dieta pro ně měla i více benefitů a to zlepšení pleti, rozzáření a větší množství energie. Tím že se nestravujeme živočišnými produkty, nedostáváme do těla takové množství škodlivých látek a nezdravých saturovaných tuků. Rostlinná strava také obsahuje mnohem méně kalorií než živočišná. Mezi takové ženy patří i slavné osobnosti, jako jsou například Madonna, Stella McCartney, Avril Lavigne, Petra Němcová, Alanis Morissette,…

Některé studie tvrdí, že veganství může mít dobrý vliv i na zdraví. Můžeme se v nich dočíst, že se vegani dožívají vyššího věku, trpí méně na rakovinu a kardiovaskulární problémy. Tato strava má ovšem i své rizika, pokud se budete stravovat je ovocem a zeleninou, tělo může strádat. Je třeba si stravu udělat dostatečně vyváženou a dodat do ní vše pro tělo potřebné. Hlavním nebezpečím může být nedostatek bílkovin, ten můžeme doplit konzumací tofu, tempehu, různých náhražek masa, fazolí, ořechů a ořechových másel. Také nedostatek vitamínu B12 je problém, ten získáme z potravinových doplňků.

Důvodů, proč se stát veganem je mnoho, každý si v něm může najít ten svůj, ale musí se dbát na vyváženou a pestrou stravu, která by neměla chybět nikomu.