Stévie sladká a proč ji zařadit do jídelníčku

Stévie sladká součást jídelníčku
Stévie sladká součást jídelníčku

V současné době, kdy nás na každém rohu láká rychlé nezdravé občerstvení, je třeba, abychom důkladněji dbali na naše zdraví. Přece jenom zdraví máme jenom jedno, proto je třeba, abychom na sebe a na něj byli opatrní. Pokud jste v poslední době zaznamenali, že jíte až příliš mnoho nezdravých věcí, měli byste zvolnit a přejít na chvilku na něco zdravějšího. Nahraďte proto doma nezdravé suroviny těmi zdravými. Mléko nahraďte oblíbeným kokosovým mlékem, rafinovaný cukr nahraďte něčím zdravějším – třeba stévií sladkou.

O stévii sladké mnoho z nás bohužel ani neví, což je velká škoda, protože je to skutečně potravina, která by měla být součástí každého zdravého jídelníčku. Pojďme si tuto stálezelenou rostlinu představit a řekněme si, proč by měla být součástí právě našeho jídelníčku.

Seznamte se se stévií sladkou

Stévii sladkou klidně můžete pěstovat i u vás doma. Je to krásná, stálezelená rostlinka velice podobná mátě, ale nevoní jako máta. Může dosáhnout klidně až dvou metrů, ale v pokojové podobě se pohybuje kolem půl metru. Jejím plodem jsou drobné, tmavě hnědé nažky s chmýrem, které se velice často přenáší větrem. My však využíváme hlavně lístky této rostliny, s nimiž se velice často setkáme v kavárnách, protože zdobí zmrzlinové poháry nebo různé míchané koktejly.

Je stévie sladká dobrou náhražkou cukru?

Stévie sladká je až tři sta krát sladší než cukr, tudíž je to skvělá náhražka za klasický, nezdravý rafinovaný cukr, který moc dobře známe a který často využíváme. Jedná se o cukr, který je dostupný ve formě prášku. Kromě toho je to i ideální sladidlo hlavně pro diabetiky nebo pro lidi, kteří trpí obezitou.

Stévie sladká se doporučuje i těm lidem, kteří se snaží zhubnout, protože tato rostlinka neobsahuje ani jednu jedinou kalorii, tudíž je ve vašem jídelníčku stoprocentně povolená. Kromě toho odstraňuje i velice časté chutě na sladké, které nás stíhají den co den.