Slunce, seno na turecký způsob. Farmář pouští svým kravám virtuální pastviny, aby dojily více mléka

Slunce, seno na turecký způsob

Farmář v Turecku zkouší novinku. Aby přiměl své krávy dojit více mléka, pomáhá si virtuální realitou. Na oči jim dává speciální brýle, ve kterých jim promítá zelené pastviny, když jsou zrovna uvnitř kravína. A zdá se, že jeho experiment funguje. Dvě krávy ze stáda, na kterém používání brýlí testuje, vyprodukují denně o pět litrů mléka více.

Turecký farmář zaslechl, že stejnou techniku už aplikují v Rusku, proto se rozhodl experiment vyzkoušet také. Po dobu 10 dní, během kterých kravám pouštěl virtuální realitu, odpozoroval, že kvalita i množství nadojeného mléka skutečně stouply. Jelikož ceny krmiva stále rostou, farmář tímto hledá způsoby, jak zvýšit své výnosy.

S chovem krav začal turecký farmář Izzet Koçak již v roce 2018 a aktuálně sčítá jeho stádo 180 krav. Už dříve aplikoval na kravách experiment, kdy jim pouštěl klasickou hudbu. I v tomto případě dojily krávy více mléka. Izzet si virtuální realitu pochvaluje, objednal si proto dalších 10 virtuálních brýlí. Pomocí nich promítá kravám například pastviny či letní louku, ale pouze na 20 minut denně.

Virtuální realita nenahradí vše

Zemědělec však nezapomíná své stádo pouštět na pastvu i ve skutečnosti. Ochránci zvířat totiž tento způsob kritizují z důvodu, že povede k zavírání dobytka do velkochovů a krávy se už nebudou pást na skutečných loukách.