Kde v Praze vyrostla nová protihluková stěna?

V Praze vyrostla nová protihluková stěna
V Praze vyrostla nová protihluková stěna

V Praze se pořád něco děje. Nejen, že vznikají neustále nové budovy a neustále se něco opravuje, kromě budov vznikají i náměstí (například ve Waltrovce) nebo taky protihlukové stěny a jiné další opatření. Jedna taková protihluková stěna nyní vyrostla v ulici 5. května. Pojďme si ji představit!

Jak je stěna dlouhá?

Stěna je dlouhá zhruba 690 metrů a vyrostla tedy na zmiňované ulici 5. května, tedy v Praze 4.

Proč zde vyrostla?

Protihluková stěna je opatření, které sníží hluk, který způsobuje doprava. Jelikož se jedná o vysoce frekventovanou část severojižní magistrály, je zde hluk opravdu obrovský, proto tato protihluková stěna by mohla snížit hluk a lidem, kteří poblíž bydlí, by se mohlo lépe a klidněji spát.

Protihluková stěna se line kolem ulic Jihlavská a Bítovský – slouží i jako jakási ochrana školského areálu Bítovská.

Kdo je investorem a kolik zhotovení stálo?

Za protihlukovou stěnou stojí investor, kterým je Hlavní město Praha. To tuto stěnu postavilo díky Technické správě komunikací hlavního města Prahy. Zhotovitelem se stala společnosti OHL ŽS a SWIETELSKY stavební.

Přesná částka, která byla vynaložena na tuto stavbu, není známá, ale nebylo to asi tolik, kolik si myslíte. Jednalo se totiž o zbourání už stávající stěny, která zde byla od devadesátých let. Jelikož však akusticky nevyhovovala, bylo nutné ji zbourat a postavit místo ní tuto novou, protihlukovou stěnu.

Současná stěna je velice kvalitní – leží na železobetonu. Nyní má osm metrů, což znamená, že je o pět metrů vyšší než ta původní z devadesátých let. K tomu je taky i delší – končí až před Estakádou Kačerov.

Je nutné zmínit, že se nyní staví ještě další protihlukové stěny, a to konkrétně na Spořilovském plácku. Zde začala výstavba v srpnu a končit by se mělo zhruba v dubnu příštího roku. I zde je problém s hlučnou frekventovanou dopravou, jejíž hluk je v plánu snížit.