Na co je nejlepší si šetřit?

Na co je nejlepší si šetřit
Na co je nejlepší si šetřit

V současné době se ukázalo, že Češi bohatnou. Mzdy neustále rostou, zaměstnavatelé si konečně začínají vážit svých zaměstnanců (asi proto, že je zkrátka krize a nic jiného jim nezbývá). Je však škoda, že i s rostoucími příjmy si lidé nešetří na horší časy. Mít „železnou zásobu“ je v dnešní době skutečně důležité, protože bez takové železné zásoby bychom si často i museli půjčit v době, kdy marodíme, kdy přijdeme o práci nebo kdy přijde svatba či pohřeb.

Právě na již zmiňovanou svatbu a taky na smutnější událost, kterou je pohřeb, bychom vždy měli šetřit a vždy bychom na tyto události měli být připraveni. Hlavně pohřeb přichází mnohdy nečekaně, a abychom si ve smutné chvíli ještě půjčovali, to je zcela zbytečné.

Proč je nejlepší na svatbu a pohřeb šetřit předem?

Pokud se například u svatby nespokojíte s tím, že vejdete na matriku, tam se oddáte v přítomnosti pár svědků a rodiny a po „obřadu“ se rozhodnete zamířit domů, abyste si vzali kousek bábovky, kterou maminka nevěsty upeče, je třeba si na tuto událost šetřit, protože to skutečně není nic levného – svatba obvykle vyjde i na několik desítek tisíc korun.

Stejně tak je to i s pohřbem. Pokud chcete, aby váš milovaný zesnulý odešel se ctí, abyste mu zakoupili vkusnou rakev, je třeba počítat opět s několika desítkami tisíc korun.

Kdo nejvíce na tyto události šetří?

V současné době se nejvíce šetří hlavně na pohřby, protože svateb v poslední době ubývá. Na pohřby si šetří hlavně senioři, kteří už tak nějak vědí, že nebudou žít navěky a že je třeba svým dětem s pohřbem už dopředu trochu pomoct. Nikdo navíc nechce odejít nedůstojně, proto senioři často spoří i z minimálního důchodu, který dostávají.

Co se týče pohřbů, roste počet těch, kteří volí spálení, nikoliv zakopání do země. Je to nejen trochu levnější, ale pro mnohé zesnulé i důstojnější odchod.