Návštěva arcivévody Ferdinanda II. Habsburského

Návštěva arcivévody Ferdinanda II.
Návštěva arcivévody Ferdinanda II.

Místo konání: Národní galerie v Praze-Valdštejnská jízdárna, Valdštejnská 3, Praha 1-Malá Strana, 118 00

Doba konání: 3. 11. 2017-25. 2. 2018, denně mimo pondělí 10:00-18:00

Cena vstupenky: 30 Kč- 350 Kč

Letos uplynulo 470 let od příjezdu arcivévody Ferdinanda II. Habsburského (1529-1595, syn českého a uherského krále Ferdinanda I.) do Čech. Měl zde za úkol zastupovat svého otce a celou habsburskou dynastii. Letos je to i 450 let, kdy se arcivévoda stal vládcem v Tyrolsku. Díky těmto významným výročím se uskutečnila velká výstava Ferdinand II. 450 Jahre Tiroler Landesfürst na innsbruckém zámku Ambras, která pokračuje v Národní galerii v Praze. Jedná se o spolupráci mezi Kunsthistorisches Museum Wien, Národní galerií v Praze a Ústavem dějin umění Akademie věd České republiky.

Obě výstavy (zámek Ambras a Valdštejnská jízdárna) jsou pojmuty v základu stejně, avšak  rakouská expozice byla obohacena o Ferdinandovu vládu v Tyrolsku a pražská je rozšířená o jeho působení v českých zemích. Můžete se těšit na více jak 300 exponátů s různou tématikou (obrazy, vzácné předměty uměleckého řemesla, cenné listiny, přírodniny a kuriozity). Více jak polovina vystavovaných věcí je zapůjčena ze zahraničních sbírek a tedy v budoucnu nebude tolik příležitostí ke spatření.

Výstava si bere za cíl ukázat arcivévodu jako historickou osobnost, která je silně spjatá s českou zemí a uměním z doby renesance, ale také jako člověka s osobními vazbami a zájmy. Arcivévoda miloval lov a drobné slavnosti, kde se často představoval herec a zpěvák. Připraven je také tematický okruh pro naše nejmenší návštěvníky. Pokud jste milovníky české historie a nejen ji, nesmíte tuto výstavu vynechat.