V Malešicích už stojí stanové městečko pro 150 lidí

Vlakové nádraží

V úterý se v Praze otevřelo už druhé stanové městečko pro uprchlíky z Ukrajiny. Postavilo se speciálně pro ty, kteří byli nuceni nocovat na pražském hlavním nádraží. Bydlet v něm budou moci do doby, než se rozhodne, zda mají v České republice nárok na víza dočasné ochrany.

Kde stanové městečko najdeme

Městečko se nachází na pozemku v Malešicích a to hned vedle třídírny České pošty.

Jak se takové městečko staví

Městečko stavěli hasiči a zabralo jim to 12 hodin. Stavět začali v pondělí ráno. Hasiči se stavbou měli zkušenosti už  městečka, které stavěli v Troji. Vycházeli ze stejných standardizovaných plánů. Je to tedy 10 stanů pro ubytování a další stany pro zázemí, kdy kapacita městečka je 150 lidí. Součástí jsou samozřejmě i sprchy, toalety a jídelna. Hasiči městečko pouze postavili, jeho chod zajišťuje magistrát.

Praha není nafukovací

Praha čelí velkému přílivu uprchlíků a bojuje s nedostatečnou ubytovací kapacitou. Jedná proto s vládou a ostatními kraji o přemístění uprchlíků do krajů, které nejsou tolik vytíženy.

Situace na pražském hlavním nádraží se pomalu uklidňuje.  Někteří uprchlíci již v minulých týdnech odjížděli zpět na Ukrajinu či do Maďarska. OPU (Organizace pro pomoc uprchlíkům) na místě evidovala v úterý odpoledne okolo 230 lidí. V úterý v noci byl na hlavním nádraží naposledy přistaven vlak, ve kterém mohou lidé přespávat.

Vlakové nádraží