Konečně byly využity prázdné domy! Co zde najdete?

Prázdné domy konečně využity
Prázdné domy konečně využity

Pokud jedete do Prahy, rozhodně byste neměli zůstat jenom u památek, které se samozřejmě nemění (v tom spočívá kouzlo památek), ale taky byste měli projít pražské ulice, které jsou plné domů zvláštní architektury, které se jen tak někde ve světě nevidí. Takové domy ve vás jistě vzbudí celou řadu otázek – například to, jestli v nich ještě někdo bydlí. Celá řada takových domů bohužel není obydlená, což je škoda, protože se jedná o nevyužité prostory. Jedněm domům však byl vdechnut nový život.

Na začátku října se otevřelo nové Pražské kreativní centrum, které vzniklo ze starých prázdných domů. Právě prázdné domy tak dostaly nový život a poskytly prostory pro organizace a lidi z kulturních a kreativních odvětví.

Kde se toto nové kreativní centrum nachází?

Domy, z nichž bylo vytvořeno nové kreativní centrum, se nacházejí v Radničních domech, které se nachází nedaleko Staroměstského náměstí. Tyto Radniční domy vlastní hlavní město Praha, ale bohužel byly více jak deset let naprosto neobydleny. Prostory, kterých je v domech víc než dost, tak byly naprosto k ničemu, což byla velká škoda.

Naštěstí však Magistrát hlavního města Prahy rozhodl, že budou domy a prostory v nich pronajaty organizacím či lidem, které se pohybují či působí v oblastech kultury nebo v oblastech kreativního podnikání či v oblasti vzdělávání.

Co v domech vzniklo?

Samozřejmě předtím, než se do prostorů těchto domů dostali první nájemníci, musel dům projít patřičnou opravou a rekonstrukcí. Vznikly zde nejen kanceláře, ale taky celá řada přednáškových sálů či zasedací místnosti.

Tyto místnosti budou k dispozici i občanů, kteří se chtějí jakýmkoliv způsobem podílet na zlepšení či oživení centra hlavního města České republiky.

Nyní zde už sídlí například start-up Air Ventures nebo třeba centrum o vzdělávání EDUin.