Jaké akce k výročí okupace 1968 dnes v Praze proběhnou?

Jaké akce k výročí okupace 1968 dnes v Praze proběhnou?

Výročí okupace, která u nás nastala v noci z 20. na 21 srpna v roce 1968, si každoročně vyžaduje slavnostní akce, setkání a projevy představitelů státu. Letos to je navíc již 55. výročí, a proto budou některé připomínky větší než v minulých letech. Na jaké akce se můžete dnes v Praze těšit?

Pietní akce

Srpnová okupace, ke které došlo v roce 1968, zavinila několik zraněných i mrtvých, kteří se střetli se sovětskými vojáky. Památku každoročně uctívají hlavy státu u budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě. I letos zde proběhne pieta, na níž pronese řeč prezident Petr Pavel, současný premiér Petr Fiala a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová-Adamová a také předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Pietní akce začíná už v 11 hodin.

Od 14. hodin dále dojde k setkání na dolním konci Václavského náměstí, kde opět dojde k připomínce srpnových událostí i toho, jaký měly vliv a důsledky do budoucna.

Přečtěte si také: Nejkrásnější pražské parky

Výstava i s hudebním programem

Na pražském Výstavišti zase proběhne výstava s názvem NeverMore 68, která připomene tyto temné události pomocí fotografií, ale také debatních bloků se známými a zajímavými osobnostmi. Výstavu doplňuje také hudební program mladých českých kapel.