Ceny bytů v Praze nebudou růst věčně. Přijde stagnace ještě letos?

praha
praha

Nic netrvá věčně. Nebo také – co jde nahoru, musí jednou dolů. Ale týká se to i cen bytů v Praze, které v minulých letech strmě stoupaly? Klíčovou roli by mohl sehrát tento faktor: přísnější pravidla pro čerpání hypotéčních úvěrů. Zda se však situace na realitním trhu v roce 2019 razantně změní, nelze s určitostí odhadnout. Jistí si nejsou ani přední odborníci, kteří sice očekávají stagnaci, ale s výraznějším poklesem hodnoty nemovitostí nepočítají.

Jisté je, že se trh s novými byty dostane na úroveň roku 2008. Právě tehdy začala realitní bublina splaskávat a ceny bytů šly strmě dolů. Prognóza pochází z výpočtů odborníků z VŠE, nicméně makléři, developeři ani jiní významní hráči nic takového prozatím nepotvrdili.

Byty v pražských novostavbách začaly rychle zdražovat od poloviny roku 2015. K dnešnímu dni ceny vystoupaly o cca 60 %, přičemž v loňském roce růst zpomalil na cca 15 %. Důvodem bylo překonání hranice sta tisíc korun za metr čtvereční. Koupěschopnost zájemců klesla a ceny přestaly letět vzhůru tak rychle jako do té doby. Na své si přišli především zájemci o byty na prodej Praha 1, které jsou dlouhodobě nejdražší.

Kde je problém? Bytů není na rozdávání

Předkrizové období v roce 2008 bylo přeci jen odlišné. Nabídka bytů tehdy byla podstatně větší než dnes. Již několik let je nových bytů podstatně méně, a i proto ceny nemovitostí raketově rostly. Své o tom vědí například zájemci o prodej bytů na Žižkově, který se zařadil mezi top lokality a roste v něm nové městské centrum. Výhledově to navíc nevypadá, že by se mělo cokoliv změnit. Nových developerských projektů bude poskrovnu.

Zatím nezbývá než doufat, že se začne blýskat na lepší časy a zpomalení růstu cen vyústí ve stagnaci. Mírný pokles dozajista čeká odlehlejší lokality, periferie a nepříliš atraktivní bydlení v