Živnostníci ukončují podnikání, a to nejen kvůli opatřením vlády

živnostníci ukončují své podnikání

Zatímco na začátku roku existovalo ještě přes 4 miliony živnostenských oprávnění, dnes už je to pouhých 3,88 milionu. Důvodů je hned několik od zřízení datových schránek až po zvýšení hodnoty odvodů za sociální a zdravotní pojištění. Jak to tedy živnostníci aktuálně mají a existuje nějaké východisko?

Ačkoliv je pokles vcelku razantní, stále je situace živnostníků v Česku nadprůměrná, vždyť každý třetí Čech podniká! Změny na začátku letošního roku přes to přiměly některé živnostníky k ukončení činnosti a přechodu do zaměstnání. Co za tento odliv může?

Datové schránky

Prvním důvodem bylo zřízení datové schránky, která se automaticky vytvořila všem, kteří živnost mají, ať už v provozu nebo pozastavenou. To znamená, že lidé, kteří sice živnostenský list měli, ale nepoužívali ho, se rozhodli pro finální ukončení. Datové schránky vyvolaly obecně mnoho reakcí, ať už pozitivních či negativních. Přitom se zdá, že by měli být živnostníci vděční, že již nemusí fyzicky obíhat úřady. Bohužel se tato forma nesetkala s takovým uznáním, jak bychom čekali.

Přečtěte si také: Kde v Praze na samosběr jahod?

Živnostníci končí

Další vlna postupně přichází a nejspíš nabere teprve na síle kvůli novému vládnímu balíčku, který má řešit současnou ekonomickou krizi. Vláda totiž zvýší odvody OSVČ a daně z příjmů právnických osob. Zruší se dokonce některé nepeněžní zaměstnanecké benefity.

Zvýšené odvody

Změny se přitom dotknou zejména malých živnostníků, kteří nemají až tak vysoké příjmy a zvýšení odvodů a daní by pro ně mohlo být devastující. Neustálé přitahování pravidel a ztěžování situace pro malé české podnikatele vyžene spoustu z nich do zaměstnaneckého sektoru, kde dostanou alespoň jistotu případné nemocenské a důchodu. Když bychom se upřímně zamysleli – jaká je vůbec motivace pro začínání podnikání, když nám stát háže klacky pod nohy.

Která odvětví to nejvíce odnesou? Budou to právě ta nízko příjmová, u nichž jsou výdělky přibližně stejné, jako minimální mzda, ale s tím rozdílem, že tito lidé nemohou odejít na nemocenskou a musí se odkládat peníze do důchodu. Mezi tato odvětví patří například kadeřníci a kadeřnice, zedníci či řezníci, pro které bude jednodušší se nechat někde zaměstnat.