Co je to syndrom vyhoření, jak vzniká a jak se ho zbavit?

Co je to syndrom vyhoření, jak vzniká a jak se ho zbavit?
Co je to syndrom vyhoření, jak vzniká a jak se ho zbavit?

Současnou společnost sužují nejrůznější problémy. K nejčastějším z nich patří například syndrom vyhoření, se kterým jste mohli přijít do křížku i vy. Jelikož se jedná o obrovský problém dnešního světa, na toto téma se pořádají mnohé přednášky, které mají člověku pomoct nebo které ho mají o tomto problému a jeho následcích informovat. Nemusíte však chodit na žádnou přednášku, abyste se o syndromu vyhoření něco dozvěděli. Krátké shrnutí toho nejdůležitějšího vám přinášíme. 

Co je to syndrom vyhoření?

Nejdříve je třeba zasvětit jedince, kteří si nejsou jistí tím, co to syndrom vyhoření je. Pokud mluvíme o syndromu vyhoření, mluvíme o syndromu vyhasnutí nebo také o syndromu vyprahlosti, který je jen důsledkem dlouhodobého pracovního stresu, jenž vede k naprostému vyčerpání organismu nebo ke ztrátě ideálů, motivace, také ke ztrátě vůle k práci. 

Synonymy tohoto syndromu jsou také anglická označení burn out nebo burn out syndrome. 

Jak syndrom vyhoření vzniká? 

Na vzniku syndromu vyhoření se podílí mnoho faktorů. U každého člověka vzniká ze zcela jiných důvodů. U někoho se projeví skutečně jako následek dlouhodobého pracovního stresu, u jiného se projeví proto, že si toho daný člověk na svá bedra nanáší opravdu mnoho a neumí se s tím vypořádat. 

Velké množství práce a neschopnost danou práci zvládat je další faktor, který vede k syndromu vyhoření. Množství práce má totiž vliv na nekvalitu spánku a nedostatek spánku, to vede k nedostatečnému odpočinku. 

Jak se syndromu vyhoření zbavit?

Je naštěstí celá řada způsobů, jak můžete se syndromem vyhoření bojovat či jak se ho můžete zbavit. Například je dobré naučit se říct o pomoc, pokud ji vyžadujete a pokud se vám práce nakupilo opravdu mnoho. Kromě toho je dobré začít kvalitně spát, sportovat, vyplatí se mimo jiné i dostatečně odpočívat a zkvalitnit si off-line vztahy, které vás mohou ze syndromu vyhoření dostat.