Jak si vybrat správné kolo

Jak si vybrat správné kolo
Jak si vybrat správné kolo

Jízda na kole je dobrá zábava a také skvělý prostředek, jak zůstat v kondici. Pokud chcete kolo využívat jen na jízdu na farmářské trhy, bohatě bude stačit kolo z hypermarketu. Jestli to s cyklistikou myslíte vážně, výběr toho správného kola je důležitý.

Kolo z hypermarketu je sice levné a pěkné, ale pro častější využívání nepraktické, mají těžký rám s nekvalitními komponenty. Doporučuje se navštívit cykloprodejnu, avšak i tam se dá pořídit levnější kolo už za dvacet tisíc.

Horské nebo silniční?

Důležité je si rozmyslet, kde chcete nejvíc jezdit. Pokud chcete jezdit převážně v terénu, bude vhodné horské kolo, které odolá kamenům, kořenům a jeho plášť s terénním vzorkem zvládne i mokro a bláto. Dá se samozřejmě použít i na silnici, ale budete pomalejší.

Pokud chcete jezdit spíš na silnicích, zpevněných cestách anebo jen lečím terénu, je vhodné krosové kolo. Má větší průměr kol a rychlejší převody. Jeho pláště jsou užší a s jemnějším vzorkem než horské kolo.

Trekingové kolo se nejvíce hodí na silnice a cyklostezky. Nebývá na něm takové množství příslušenství, jako jsou blatníky, nosiče a světla. Je lehké a vhodné i na delší výlety. Krásně vypadají městská kola (city bike), ale na ježdění nejsou moc vhodná, nejsou moc vhodné na víkendové výlety, ale pro jízdu na trh.

Velikost rámu

Nejčastější chybou bývá špatná volba rámu. Špatná volba velikosti může způsobit při jízdě bolest zad anebo jiné části těla. Velikost rámu se liší podle kategorie kola i podle značky. Na internetu se sice dají najít tabulky, které doporučují velikost podle výšky, ale některému cyklistovi mohou vyhovovat i dvě velikosti. Nejlepší je se tedy poradit s odborníkem.

Základní vybavení

  • Helma
  • Brýle
  • Cyklokalhoty s vložkou
  • Rukavice
  • Náhradní duše, pumpička a montpáky na sundání duše
  • Láhev na vodu