Praha je nejlepší kongresovou destinací oblasti „New Europe“, zájem je i o konferenční turistiku

New Europe
New Europe

Kde uspořádat konferenci, kongres nebo jiné společenské setkání na úrovni? Podle žebříčku Meetings Star Awards, který každoročně vyhlašuje slovinský Kongres Magazine, je Praha ideálním místem v oblasti New Europe. Praha zvítězila v regionu takzvané Nové Evropy, v celkovém hodnocení se umístila na skvělé sedmé příčce.

Česká metropole láká na kongresovou turistiku

Porota hodnotila celkem 90 destinací na základě 75 různých kritérií, mezi kterými nechyběly požadavky na počet 4 a 5 hvězdičkových hotelů, celkové kapacity a prostory pro uspořádání kongresu, ale svou roli hrály i další faktory (mj. přírodní a kulturní nároky, dopravní a jiná infrastruktura, vybavenost pro kongresový průmysl, buzzmarketing). Kromě velkých kongresů hostí Praha každoročně i tisíce kapacitně menších konferencí a společenských setkání. Pořádání konference v Praze je pro mnoho firem a organizací prestižní záležitostí a zvýšení počtu nejen mezinárodních kongresů, ale i konferencí, patří mezi hlavní strategické cíle Prahy.

Počty konferencí každoročně rostou

Rozvoj kongresové a konferenční turistiky má totiž velký ekonomický přínos, protože kongresový host utratí v metropoli čtyřikrát až pětkrát více než tradiční turista. Očekává také špičkové služby na úrovni. Prostory pro konferenci v Praze musí splňovat vysoké nároky na technické vybavení a profesionální doprovodné služby, aby uspěly ve velké konkurenci místní i mezi ostatními konferenčními destinacemi, které nabízejí obdobné služby v České republice. Momentálním trendem je propojování konferencí a přednášek se zážitky.

Propojení konferenční a zážitkové turistiky

Důležitým aspektem konference zůstává samozřejmě kvalitní ubytování a špičkové konferenční místnosti, jaké nabízí např. hotel Belvedere, ale zážitkový aspekt je pro organizátory neméně důležitý. Setkání a konference proto obohacují o tzv. zážitkovou turistiku. Pod tu spadá kromě tradičních historických prohlídek s aktivním programem např. v duchu středověku, turistika pivní a vinařská, ale i dobrodružný, kreativní, venkovský turismus nebo agroturismus na farmách spojený s gastronomickými zážitky.