Plavecký stadion v Podolí nově kulturní památkou

Plavecký stadion v Podolí nově kulturní památkou
Plavecký stadion v Podolí nově kulturní památkou

I když mají plavecké bazény pro veřejnost zavřeno, přesto se jeden z pražských těší z úspěchu. Plavecká stadion v Podolí nedávno získal ochranu a stala se z něj kulturní památka. Obyvatelům hlavního města slouží už po více jak pětapadesát let.  

Dnes velmi oblíbený plavecký bazén vznikl na místě bývalé cementárny. Svůj provoz stadion oficiálně zahájil v červnu roku 1965. Právě toho roku, v daný měsíc se zde konaly spartakiádní plavecké závody, které odstartovaly celou úspěšnou éru tohoto sportoviště.  

Areál je dnes dokladem významné sportovní architektury raných šedesátých let. Architektura plaveckého stadionu je velmi kvalitní a nadčasová, využívá organických motivů.  

Zmiňovaná ochrana, kterou Plavecký stadion v Podolí získal tím, že se stal kulturní památkou, tak zachrání areál od osudu, jenž postihl jiné stavby šedesátých let.  

Už ve své době poskytoval plavecký areál mnoho jedinečného. Ve své době nabízel stadion teprve třetí krytou “padesátku” v Československu. Lákadlem byl také venkovní vyhřívaný bazén, který se vyjímal mezi stromy a zelení.