Oslavy 17. listopadu

Oslavy 17. listopadu
Oslavy 17. listopadu

Za pár dní (17. 11. 2017) se Národní třída už počtvrté promění v korzo, jedná se o pěší zónu plnou pouličního umění s kulturním programem, která má připomenout důležitost listopadu 1989.

Letos svátek 17. listopadu vyšel dobře na pátek a tedy mnohem více lidí může navštívit akce, které se s „oslavami“ Sametové revoluce roku 1989 budou konat. Zrovna na národní třídě se před osmnácti lety začalo vše odehrávat. Do projektu se pustilo několik středoškoláků a vysokoškoláků, listopadové dění si už však nepamatují, ale určitě jim není lhostejné, co se v roce 1989 odehrálo.

Události roku 1989 si bude plno lidí připomínat na mnoha místech. Za zmínku také stojí Sametové posvícení, jedná se o satirický průvod masek, který se inspiroval tradičními slavnostmi ve švýcarské Basileji Fasnacht. Na slavnosti se objevují masky v nadživotní velikosti, které mají za úkol symbolizovat současné kulturní, politické a sociální problémy. Zúčastnit se můžete jednotlivě anebo s partou přátel. Pokud chcete být součásti průvodu, dorazte 17. listopadu v 13:30 na náměstí Republiky. Sametové posvícení je součástí Festivalu svobody, který obsahuje spoustu kulturních akcí, pietních aktů a předávání Cen Paměti národa. To a mnohem víc můžete tento pátek v Praze navštívit.