Nejlukrativnější adresy k bydlení se přesouvají z centra na okraj Prahy

bydlení praha

Pandemie nemoci COVID-19 nezastavila růst cen nemovitostí v Praze, jen jej trochu zpomalila. V Praze v minulém roce zdražilo bydlení v průměru „jen“ o 9 %. Kde se momentálně nachází nejlukrativnější adresy?

Nájemné na nejdražší české ulici stojí 6 000 Kč za měsíc. Za jeden metr čtvereční. Zatímco v centru Prahy je jednoznačně nejlukrativnější adresa v ulici Na Příkopě, která patří dokonce do první dvacítky nejdražších ulic na světě, populární lokality k bydlení pro Pražany se přesouvají na okraj města.

Centrum města z hlediska výše nájmů i prodejní ceny nemovitostí zůstává jednoznačně nejdražší. Nejvyhledávanější místa pro bydlení v Praze se však dávno nacházejí jinde. Nejpopulárnější lokalitou současnosti je Praha 6.

Proč se obyvatelé Prahy přesouvají na okraj města?

Důvody se nabízejí samy. V těchto lokalitách mají lidé mnohem blíže do přírody, provoz je výrazně menší, ale doprava do centra, kde jsou často obyvatelé těchto částí zaměstnaní, je stále dostupná.

Rozhodují samozřejmě také finance – k velmi lukrativním adresám v Praze stále patří čtvrti, jako jsou Vinohrady, Dejvice, Podolí nebo Letná. Zde však lidé vyhledávají především menší byty o rozloze kolem 40 metrů čtverečních. I na garsonku v těchto lokalitách si však musí připravit minimálně 3 000 000 Kč. Za větší moderní byt pro rodinu se dvěma dětmi už si připlatíte třikrát i čtyřikrát více.

bydlení praha

Centrum města se tak spíše vylidňuje. Obyvatelé Prahy zde ustupují kancelářím, turistickým objektům a turistům samotným.

Cenu pražských bytů a hodnotu adresy ovlivňuje také dostupnost metra. Proto se například byty v Černém Mostě prodražily za posledních 5 let od dostavění metra přibližně o 30 %. Lidé v okrajových částech Prahy oceňují také výrazně dostupnější parkování.

V minulosti se okrajové části spojovaly hlavně se staršími panelovými domy. To už však dávno neplatí. Moderní developerské projekty v Praze širší centrum města neustále zvětšují. V hlavním městě vzniká největší počet nových bytů v České republice.

Velký zájem je kromě bytů pro bydlení také o investiční byty. Jak s pandemickou situací ubývá turistů a cizinců všeobecně, i investoři upínají svou pozornost spíše k okrajovým lokalitám, kde mohou nemovitosti pronajímat Čechům. Vlastnit obrovský byt na Staroměstském náměstí už proto není zdaleka takovou výhrou jako v minulosti.

bydlení praha

Pokud se také zajímáte o bydlení v populárních lokalitách v okrajových částech Prahy, podívejte se na nové projekty v nejoblíbenější pražské lokalitě pro bydlení. Nové byty s adresou Praha 6 poskytují komfortní bydlení a kombinují výhody života v centru velkoměsta s blízkostí přírody. Obojí máte v podstatě v docházkové vzdálenosti.

Autorem článku je Martin Knižátko