Čtyři pokojové rostliny, o které se se postará i začátečník

Pokojové rostliny
Pokojové rostliny

Každá domácnost by měla působit příjemně a útulně. Abychom takové domácnosti dosáhli, je třeba si nakoupit dostatek bytových doplňků, které se nám líbí. Kromě toho by v našem domě neměly chybět ani pokojové rostliny, které dodávají domu živost a již zmiňovanou útulnost. Mnoho lidí se však bojí kupovat pokojové rostliny, protože si myslí, že se o ně neumí starat. Ovšem existují druhy, které jsou vhodné i pro zahradníky-začátečníky, protože se o ně nemusíte nijak složitě starat.

Jsou to převážně stálezelené rostliny, které milují, když mohou žít svým vlastním životem, aniž by jim do něj někdo zasahoval. Stálezelené rostliny jsou však velice moderní. Pojďme si říct, jaké druhy si můžou pořídit i ti, kteří o květinách neví vůbec nic.

1. Zamioculcas

Tou nejznámější rostlinou, která roste skutečně všude a komukoliv, je zamioculcas – zkráceně zazík. Jedná se o stálezelenou rostlinu, která má krásné, lesklé listy a která roste jak na sluníčku, tak i ve stínu či v polostínu. Zalévat ji můžete jednou týdně, pokud však zapomenete, nic se nestane. Této rostlince prospívá, když ji sem tam pokropíte – zbavíte tak listy prachu.

2. Monstera

Oblíbenou stálezelenou rostlinou, kterou si mohou koupit i zahradníci-amatéři, je monstera. Znáte ji rozhodně z květinářství, kde se vážou do bohatých pugétů. Péče o ně není nijak náročná, sem tam zalévat, sem tam pokropit.

3. Dracena

Velice oblíbenou stálezelenou rostlinou je i dracena. Tu koupíte například v obchodních domech IKEA, a to za třicet korun. Roste skutečně všude – na parapet se přímo nehodí, ale pokud ji nemáte, kam dát, vydrží i tam.

4. Fíkus

Velice často si lidé kupují fíkus. Tuto rostlinku zalévejte jednou týdně a nelekněte se, když lístky sem tam opadnou. Je to u fíkusu normální, tak vám říká, že chce na jiné místo. Nejvhodnější je polostín.